„Jurnal de România“ , o seară de teatru la Viena

Jurnal de România. Sfântu Gheorgheşi Jurnal de România. Constanţa, spectacole regizate de Carmen Lidia Vidu, vor fi prezentate la Schauspielhaus în Viena, pe 15 noiembrie 2017. Jurnal de România este un proiect multidisciplinar conceput în 2016, care reuneşte filmul experimental, artele vizuale şi teatrul. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectivă antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo.

Jurnal de România este un proiect de teatru documentar conceput în 2016. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectivă antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo. Jurnal de România. Sfântu Gheorgheşi Jurnal de România. Constanţasunt primele două spectacole dintr-o serie ce ar putea cuprinde mai multe oraşe din România.

Vreau să văd cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată. E un punct de vedere asupra României 2016-2018, o țară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaște mai mult că oricând lupte interne și în care viața de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice și culturale. Spectacolul de teatru se dorește a fi un vehicul de comunicare. Îmi propun să cercetez emoția orașelor din România. Prin actori, redescopăr România. (Carmen Lidia Vidu)


Carmen Lidia Vidu este regizor de teatru multimedia, film şi animaţie. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Bucuresti – secţia regie teatru. Este cunoscută ca cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Spectacolele de teatru montate de Carmen Lidia Vidu sunt speciale, folosesc un limbaj artistic diferit şi transformă tehnica în emoţie autentică, iar regizoarea promite că nu se va opri niciodată din experiment. Interesată şi permeabilă la contextul local cu diferitele lui aspecte, Carmen Lidia Vidu creează piese (spectacole sau instalaţii) care răspund unor teme de actualitate ale societății, dincolo de tendințele de suprafață. Regizoarea reunește de fiecare dată artiști din diferite domenii (muzică live, video, dans etc.) împreună cu care își creează piesele. Carmen Lidia Vidu a testat cu succes și regia de film (documentar și scurtmetraj) și de videoclipuri (colaborări cu trupele Noblesse Oblige și Mes Quins). Cu filmul „O scurtă istorie Astra Film“ a câștigat Premiul Gopo, iar cu „ARAD. Jurnalul meu virtual“ a câștigat 2 premii internaționale. În 2009 este invitată ca vorbitor la TEDxBucharest, câștigă marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație...], iar în 2015 primește Premiul de Excelență pentru Artă Dramatica oferit de Primăria Arad.

Teatrul „Andrei Mureşanu“ (TAM) din Sfântu Gheorghe a luat fiinţă în anul 1987. Este o instituţie publică de spectacole, finanţată de Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, fiind principalul generator de evenimente culturale artistice pentru comunitatea minoritară românească din zonă. Funcţionând ca un teatru de repertoriu, teatrul „Andrei Mureşanu“ oferă publicului său montări din dramaturgia clasică românească şi universală dar şi piese contemporane, fiind deschis tuturor tendinţelor actuale din spaţiul teatral. Acesta caută să-și îmbunătățească permanent oferta culturală, conform nevoilor publicului, bazându-se pe colaborarea constantă cu alți operatori culturali din localitate, inclusiv reprezentanți ai societății civile și ONG-uri. În stagiunile următoare, Teatrul „Andrei Mureşanu“ îşi doreşte să continue programul managerial pe acest profil şi să rămână o voce unică şi originală în peisajul teatral contemporan din România.

În ianuarie 1951 a fost fondat Teatrul de Stat Constanța purtând în timp numele de Teatrul de Drama și Comedie, Teatrul Dramatic. În prezent Teatrul de Stat Constanţaeste o instituţie publică de cultură, aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Constanţa.Peste 300 de premiere au fost montate aici, dintre care numeroase au fost premiere absolute cu piese ale unor mari dramaturgi, consacrati sau in devenire. Festivalul Internațional de Teatru ”Miturile Cetății”, singura manifestare artistică din România dedicată teatrului antic, este organizat din anul 2016 de Teatrul de Stat Constanța. La ediţia 2017 au participat trupe din România, Italia, Franța, Bulgaria, Coreea de Sud, SUA, Serbia și Republica Moldova.

Proiectul Jurnal de România este cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

INFORMAȚII

Regia: Carmen Lidia Vidu

Producţia: Teatrul de Stat Constanţa & Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe

15 noiembrie 2017, ora 19.00, Schauspielhaus Wien (Porzellangasse 19, 1090)

Durata:

Partea 1: Jurnal de România. Constanţa 

20 minute pauză

Partea a 2-a: Jurnal de România. Sfântu Gheorghe

Spectacolele se joacă în limba româna cu supratitrare în limba germană.

Partea 1 (70 min)

Jurnal de România. Constanţa

Regia: Carmen Lidia Vidu

Scenografie costume: Lăcrămioara Dumitraşcu

Coregrafie: Cristiana Drăgan

Editare foto-video: Cristina Baciu

Distribuţia: Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla,

Laura Iordan Adrian, Alina Mantu, Florina Stănculeţ

Producţie: Teatrul de Stat Constanţa

Premiera: 3 martie 2017

Partea a 2-a (60 min)

Jurnal de România. Sfântu Gheorghe

Scenariul şi regia: Carmen Lidia Vidu

Scenografie costume: Raluca Alexandrescu

Muzică: Luiza Zan, Kónya Ütö Bence

Foto: Vargyasi Levente

Colaj video: Vetró Baji

Costume: Raluca Alexandrescu

Distribuţia: Sebastian Marina, Daniel Rizea, Ioana Alexandrina

Costea, Ion Fiscuteanu, Elena Popa, Costi Apostol

Producţie: Teatrul „Andrei Mureşanu“

Premiera: 30 septembrie 2016

Trailer:vimeo.com/239422593