Junii Sibiului aplaudati de vicecancelarul Austriei

Sute de austrieci, dar si turisti straini au asistat in localitatea Bad Ischl de langa Salzburg la spectacolele organizate timp de trei zile in cadrul Festivalului Culturilor, manifestare in aer liber aflata la cea de a treia editie la care ICR Viena este co-organizator.

Participarea romaneasca a fost dintre cele mai apreciate de public, Junii Sibiului fiind indelung aplaudati, printre altii de chiar vicecancelarul Austriei Wilhelm Molterer care a petrecut aproape o ora in ritmurile muzicii traditionale romanesti. Molterer s-a aratat foarte incantat de diversitatea folclorului romanesc si a tinut sa multumeasca sefilor misiunilor diplomatice romanesti pentru colaborarea cu parteneri austrieci in organizarea de astfel de evenimente.

La Bad Ischl, fosta resedinta imperiala de prestigiu si loc de intalnire de-a lungul timpului al multor personalitati culturale, stiintifice si politice, administratia locala intretine un interes constant pentru cultura romana si sustine anual participarea romaneasca in cadrul diferitelor evenimente devenite traditionale. Grupul coral Acapella a castigat aici locul 1 la Festivalul Coral International din 2006, la sectiunea prelucrari folclorice, iar anul acesta a participat la un concert de binefacere in favoarea copiiilor defavorizati din Romania, fondurile stranse urmand a fi donate luna aceasta de catre reprezentantii austrieci proiectului "Copiii Sperantei" coordonat de Georg Sporschill in Bucuresti si Ploiesti.

O constanta a prezentei culturale romanesti la Bad Ischl o reprezinta concertele de jazz organizate de Emilian Tantana, originar din Romania si colaborator al ICR Viena in programele cadru lunare Jazz&Jamm. De trei ani, Ambasada Romaniei sustine si prezenta la Tragul de Craciun din Bad Ischl a unor mestesugari si artisti populari din Romania.

Carmen Bendovski,
Director ICR Viena