Joana Vasconcelos, la ICR: „Învățăm unii de la alții. Și eu învăț de la cultura și arta românească”

„De la textil la tactil – o lume a visului” este titlul expoziției prezentate joi seară, în Sala Mare a ICR, de artiștii Ana Bănică, Dorina Horătău și Ioana Stanca și curatoriată de Ioana Ciocan, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici. La eveniment au participat numeroase personalități din lumea culturală, artiști, curatori, profesori, cercetători, oficialități, printre care Petru Lucaci, președintele Artiștilor Plastici, Cătălin Bălescu, de la Universitatea Națională de Arte, Andreea Flondor, de la Universitatea de Arte din Timișoara, profesorul Dragoș Gheorghiu, viceprimarul Capitalei, Tomnița Florescu, actrița Daniela Nane.

„Suntem foarte onorați și bucuroși că doamna Vasconcelos, care are expoziții în marile muzee ale lumii, se află în aceste zile în România. Joana nu este numai un om extraordinar, ci și un reprezentat de seamă al industriilor creative. Ea a devenit o industrie, un model pentru cei tineri”, a spus doamna Liliana Țuroiu. În numele Institutului Cultural Român, președintele ICR i-a acordat Joanei Vasconcelos o distincție de „prieten al culturii române”.

„Prin grija ICR, asist la un moment istoric: vizita Joanei Vasconcelos în România. Suntem extrem de fericiți să-i dedicăm această expoziție”, a subliniat curatoarea expoziției, Ioana Ciocan.

În cadrul evenimentului, președintele ICR a anunțat că doi artiști plastici vor primi o bursă să lucreze în atelierul creatoarei și că se discută organizarea unei expoziții de anvergură cu lucrările artistei la București.

La rândul său, artista Joana Vasconcelos a admirat lucrările expoziției „De la textil la tactil – o lume a visului”, spunând că e o bucurie să descopere România în această vizită. „Mulțumesc Institutului Cultural Român și, personal, doamnei Liliana Țuroiu, pentru această călătorie minunată în România. Arta, de fapt, e o călătorie. Am parcurs, în călătoria mea artistică, toate etapele: am fost elev, student, am devenit profesor, apoi am decis să fiu un artist pe cont propriu. Mi-am făcut propriul atelier. Sunt în România pentru că e important să cunoști alte culturi, e important să cunoști oameni, să întâlnești artiști de pe alte meridiane. Și eu învăț de la voi, de la cultura voastră, de la arta voastră. La rândul meu, vreau să vă fac cunoscute arta și meșteșugul meu. Doresc să revin, în România, ca să vă arăt ceea ce am făcut eu, ca artist, în ultimii 25 de ani. Încerc să aduc amprenta voastră artistică în lumea mea și eu să vă prezint, la rândul meu, arta mea. E important să dezvoltăm legături unii cu alții. Prin deschiderea acestor porți de cultură, prin deschiderea noastră unii către alții devenim, spiritual, mai bogați. Arta e o călătorie prin care ne îmbogățim spiritual unii pe alții”, a declarat artista.

În programul vizitei Joanei Vasconcelos în România, pe lângă prezentarea tradițiilor românești din București și din țară, au fost prevăzute întâlniri cu o serie de oficiali români, cu directori și curatori din cadrul unor muzee, cu artiști din sfera industriilor creative, cu profesori și studenți de la universități de arte din București și din țară.

Joana Vasconcelos a vizitat, în aceste zile, Galeria Europeană și Galeria de Artă Veche Românească de la Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Satului, Palatul Parlamentului.

Vineri, 26 ianuarie 2018, de la ora 15.30, Joana Vasconcelos participă la expoziția Tradiții și meșteșug în design-ul românesc contemporan”, organizată de ICR și de „The Institute”, galeria industriilor creative românești, unde sunt expuse obiecte semnate de Kraftmade, Deltacraft, Patzaikin, Meșteshukar ButiQ, Ubikubi, Mădălina Andronic, Mihai Stamati. Artista se va întâlni cu Andrei Borțun, președintele „The Institute”, cu reprezentanți ai mass-media, ai Ambasadei Portugaliei în România, directori de muzee. Evenimentul va avea loc la sediul „The Institute”.

În cadrul întâlnirilor diplomatice, artista a avut întrevederi la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu domnul ministru Teodor Meleșcanu și, la sediul Ambasadei Portugaliei, cu E.S. domnul Fernando Teles Fazendeiro, Ambasadorul Republicii Portugheze în România.

„În aceste zile, artista a devenit și un real ambasador al Portugaliei, în contextul sărbătoririi celor o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Portugalia și România. Vreau să-i mulțumesc domnului ministru Teodor Meleșcanu, pentru invitația și primirea călduroasă de la Ministerul de Externe. Adresez mulțumiri echipei ICR Lisabona și Ambasadorului României în Portugalia, Excelența Sa doamna Ioana Bivolaru, care și-au unit eforturile și au fost parteneri reali pentru succesul acestei vizite”, a menționat președintele ICR, Liliana Țuroiu. „Prin cultură putem ajunge în foarte multe locuri, în care nu am putea ajunge altfel, prin procedurile de diplomație obișnuite. Promovarea, încurajarea și crearea unor legături între spații culturale, între artiști și între instituții, pe criterii de similaritate, reprezintă premise pe care se bazează programul de mobilitate culturală asumat de Institutul Cultural Român“, a mai punctat președintele ICR.