JazzyBIT la Young Jazz Vienna Festival

Trio-ul timişorean JazzyBIT va susține pe 6 și 7 octombrie două concerte la Teatrul Pygmalion din Viena, în cadrul Young Jazz Vienna Festival. JazzyBIT este format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) și oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk. După ce câștigă Premiul pentru debut al Fundației Muzza din București (2013), trupa JazzyBIT lansează independent primul lor album, la începutul lui 2014. „Touch the Sky” ajunge pe locul 9 în controversatul top al muzicii românești „Muzici și Faze”. Urmează peste 100 de concerte atât în țară, cât și în Ungaria (Budapest Jazz Club și A38), Austria sau Italia, unde JazzyBIT a ajuns în finala competiției European Jazz Award din cadrul festivalului Tuscia in Jazz. În 2016 lansează „Horizon“, înregistrat la renumitul studio din Ungaria „SuperSize Recording” și publicat la casa de discuri EM Records, album clasat pe locul pe locul 11 în topul „Muzici și Faze“. Turneul de lansare pentru „Horizon” aduce JazzyBIT la Gărâna Jazz Festival pentru a treia oară în ultimii patru ani, după un turneu ce a cuprins cluburi din circuitul european și care a culminat cu concertul de pe scena „Untold”. La sfârșitul anului 2016, JazzyBIT primește trofeul Timișoara Jazz Award pentru Grupul Anului. În 2017, JazzyBIT concertează în legendarele cluburi de jazz „Sunset Sunside” din Paris și „Reduta Jazz Club” din Praga și lansează proiectul „Subcarpați x JazzyBIT / SUBJazz“, o contopire a muzicii celor două grupuri.

Teodor Pop s-a îndrăgostit de pian la vârsta fragedă de 4 ani, și a studiat muzica clasică până la 14 ani, când a fost admis la secția de jazz din cadrul Școlii Populare de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. În 2001 obține un certificat de acreditare în muzică cu specializarea „jazz”, în urma unui examen final perfect. Un an mai târziu se mută la Timișoara, unde continuă să cânte jazz și blues în mai multe proiecte muzicale. În 2004 a câștigat premiul pentru cel mai bun pianist în cadrul concursului memorial„Iuliu Merca” din Cluj-Napoca.

Mihai Moldoveanu a început să cânte la bas în liceu și este autodidact. Cu un background rock și învățând jazz din mers, Mihai este interesat de mai multe stiluri de muzică și artă. Pe lângă JazzyBIT, Mihai cântă și cu Alexandrina, Amalia Gaiță, Sunset in the 12th House și Paperjam, iar în trecut a cântat de la muzică electronică la black metal.

Szabó Csongor-Zsolt a absolvit Liceul de Muzică„Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, iar în prezent este masterand la secția Percuție a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest Timișoara. A participat și a câștigat premii la numeroase olimpiade naționale de muzică și concursuri internaționale de percuție.

Teatrul Pygmalion din Viena, condus de regizorul de origine română Geirun Tino, promovează interculturalitatea şi pune accentul pe schimbul cultural între România şi Austria.

În luna octombrie, Institutul Cultural Român de la Viena sprijină prezenţa JazzyBIT la Young Jazz Vienna Festival şi Belgrade Jazz Festival.

Mai multe detalii despre concertele JazzyBIT și acces găsiți aici: http://www.pygmaliontheater.at.