Iulian Ciocan la Noaptea Literaturii Europene la Amsterdam

La invitația ICR Bruxelles, Iulian Ciocan (n. 6 aprilie 1968), prozator, critic literar, jurnalist și traducător din Republica Moldova participă la proiectul Noaptea Literaturii Europene, organizat de rețeaua EUNIC Olanda, în data de 11 mai, la Centrul Cultural Flamand De Brakke Grond din Amsterdam.

Tema evenimentului, intitulată Teritoriile intime ale Europei: un loc magic și un loc întunecat în Europa, aduce în discuție fenomenul migrației către Europa, și la aceasta participă scriitori europeni din Belgia, Finlanda, Germania, Olanda, Republica Cehă, Republica Moldova, Turcia și Ungaria.

Există, în viziunea scriitorilor invitați, un loc magic în Europa? Care este cel mai întunecat teritoriu european, în opinia lor? La aceste întrebări sunt invitați să răspundă cei opt scriitori europeni, într-o dezbatere moderată de Guido Snel, profesor la departamentul de Studii Europene al Universității din Amsterdam.

Cred că un personaj de ficțiune poate fi mai uşor conceput dacă are ca punct de plecare un om real. Realitatea este o trambulină pentru ficțiune. Îmi este mai uşor să povestesc despre lucrurile pe care le-am trăit. Dar, fireşte, în roman sau în proză realitatea şi fantezia creează un amestec indiscernabil. Pot să-i atribui unui protagonist al naraţiunii calităţi pe care le-am remarcat la trei oameni reali, de pildă. " a declarat Iulian Ciocan pentru ICR Bruxelles.