Iulia, Ştefan & Marin Cazacu String Trio la Batalha

În cadrul seriei de evenimente organizate de ICR Lisabona pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, formaţia camerală Iulia, Ştefan & Marin Cazacu String Trio a susţinut sâmbătă, 14 aprilie 2018, primul concert din cadrul programului „Mari artiști români în marile catedrale ale Portugaliei“. Evenimentul a avut loc în monumentala biserică gotică a Mânăstirii Batalha, construită de regele João I (1385-1433), în bătălia de la Aljubarrota, contra trupelor castiliane, ce a consolidat definitiv independenţa regatului portughez. Monumentul a fost preluat în anul 1983 pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO și înregistrează anual sute de mii de turiști din întreaga lume.

Au fost interpretate piese de Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni, Jean Batiste Barrière, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, George Enescu, Georg Ligeti şi Georg Friedrich Händel, pregătite special pentru acest eveniment.

Concertul a fost organizat în parteneriat de Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză şi Mânăstirea Batalha (muzeu care face parte din reţeaua portugheză a muzeelor naţionale), care a derulat o semnificativă campanie de promovare în presa locală. Anunţuri au apărut în cotidianele Diário de Leiria şi Jornal de Leiria precum şi în hebdomadarul Região de Leiria, la televiziunea locală cu specific religios Angelus TV şi la postul de radio local CisterFM. În Região de Leiria, în pagina de cultură, a apărut şi o notiţă de prezentare a concertului, notiţă ce a consemnat că evenimentul este organizat cu prilejul Centenarului Marii Uniri a României. Tot în Jornal de Leiria a fost publicat, a doua zi după concert, un articol dedicat concertului de către jurnalistul local José Luís Jorge (Amicus Romaniae), însoţit de fotografii din timpul evenimentului.

La concert au participat circa 250 de persoane, între care deputatul Paulo Trigo Pereira (profesor universitar, autorul programului economic al actualului guvern), dl. Paulo Batista dos Santos, primarul oraşului Batalha, dl. Raul Castro, primarul oraşului Leiria, d-na Maria do Céu Albuquerque, primarul oraşului Abrantes, dl. Joaquim Ruivo, directorul Mânăstirii Batalha, membri ai corpului diplomatic, respectata curatoare şi animatoare culturală locală Genoveva Oliveira, public meloman, precum şi membri ai diasporei româneşti şi basarabene din regiune.

Harul interpretativ al celor trei muzicieni a acordat ideal partiturile cu acustica amplă și solemnă a catedralei, punând într-o lumină insolită piesele românești. Ropotele de aplauze care au întâmpinat fiecare piesă dar și prezentările în portugheză ale autorilor date de maestrul Marin Cazacu au consfințit enorma simpatie și apreciere a publicului față de inițiativa acestui proiect muzical fără precedent.