„Istorie și eternitate”: primul român și primul german în Cosmos

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează un eveniment consacrat cuceririi Spațiului cosmic, cu doi protagoniști de vârf, primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu (în 1981), și primul cosmonaut german, Sigmund Jähn (în 1978). Evenimentul, intitulat „Istorie si eternitate: primul român si primul german în Cosmos”, are în vedere atât oamenii de știință, cât și publicul larg și se va desfășura pe 22 octombrie 2018, la Observatorul Astronomic / Zeiss Planetarium din Berlin.

Cei doi cosmonauți vor prezenta, fiecare, inclusiv pe baza unui material documentar filmat, caracteristicile misiunii spațiale la care au luat parte, precum și evoluția cosmonauticii în deceniile care au urmat. Cosmonautul Dumitru Prunariu va detalia cooperarea internațională în domeniul zborurilor cosmice pilotate. Drept loc de desfășurare a evenimentului, ICR Berlin a optat pentru Planetariumul Berlin, o culisă spectaculoasă pe a cărei cupolă vor fi proiectate, pe parcursul manifestării, atât o hartă a cerului, văzută de pe Pământ, cât și contribuțiile documentare ale celor doi cosmonauți.

În era ciberneticii, a tehnologiei digitale și a dimensiunilor virtuale, inaugurată în ultima parte a secolului XX și aflată în prezent în plină expansiune la un nivel nebănuit, explorarea de către om a spațiului cosmic a reprezentat și reprezintă în continuare unul din cele mai îndrăznețe proiecte ale speciei noastre. Faptul că, la 20 de ani de la ridicarea primului om în spațiul cosmic, din această categorie unică a ajuns să facă parte și un român, reprezintă unul din evenimentele-reper, demne a fi menționate în anul Centenarului. Cosmonautul român Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut în clasamentul tuturor timpurilor, clasament care în prezent a ajuns la numărul 560. Dumitru Prunariu s-a aflat, în mai 1981, pe aceeași stație orbitală, „Saliut 6”, pe care în luna august 1978 s-a aflat și primul cosmonaut german, Sigmund Jähn.


Dumitru Dorin Prunariu este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român, până în prezent, care a zburat în spațiul cosmic. A participat la misiunea „Soiuz 40”, din cadrul programului spațial „Intercosmos”, și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spațial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov - comandant de echipaj. Dintre toți candidații din programul „Intercosmos”, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obținut la examenele și testările finale calificative maxime. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. Acest zbor a situat România în clubul select al țărilor participante direct la explorarea Universului, continuând, pe o treaptă superioară, tradiția contribuțiilor românești la cercetarea și zborul în spațiul atmosferic și extraatmosferic.


Sigmund Jähn - primul german în Cosmos (al 91-lea în clasamentul general). Fostul cetățean al RDG a fost instruit în URSS în perioada 1976 - 1978 spre a deveni cosmonaut. Pe 26 august 1976 a zburat cu naveta Soiuz 31 la Stația Spațială Saliut 6. Pe 3 septembrie 1978 a revenit pe Pământ cu naveta Soiuz 29. Ulterior a lucrat în domeniul cercetărilor spațiale, fiind, după 1989, consilier în cadrul European Space Agency și a Centrului German pentru Călătorii Aeriene și Aero-Spațiale. Este un personaj foarte popular în Germania, fiind și protagonist al unor filme cinematografice de lung metraj, între care cel mai cunoscut este pelicula „Good Bye, Lenin”, din anul 2003.


Planetarium Berlin - Unul din cele mai mari planetarii din lume, locație spectaculoasă de mari dimensiuni, cu 400 de locuri, inaugurată în anul 1987. Ca urmare a renovării și redării în folosință, în anul 2016, este considerat „Teatru al Științei”, și, în acest sens, cel mai modern din Europa. Este gazda a numeroase evenimente de mare calibru, consacrate atât specialiștilor, cât și publicului larg.