ISRAEL. Cultura română s-a reîntors în spațiul public din Tel Aviv, după ieșirea din cel de-al doilea lockdown

După o lungă perioadă în care organizarea de evenimente culturale a fost posibilă doar în mediul online, Tel Avivul se bucură, în luna noiembrie, de un nou suflu cultural outdoor. Profitând de ameliorarea situației pandemice din Israel, precum și de clima mediteraneeană care oferă, în acest anotimp, condiții climaterice propice evenimentelor organizate în aer liber, ICR Tel Aviv are prilejul să contribuie la realizarea a două evenimente internaționale de amploare în această perioadă.

Noul sezon cultural non-virtual a fost inaugurat, în data de 9 noiembrie 2020, de Festivalul Internațional de Fotografie PHOTO IS:RAEL, cel mai important eveniment de profil din Israel. Ajuns în acest an la ediția a VIII-a, a cărei temă este Transformation, PHOTO IS:RAEL se desfășoară, până în data de 28 noiembrie, într-un format nou, în aer liber, în Piața HaMedina din centrul Tel Avivului. România participă pentru a patra oară la acest eveniment, pentru ediția din 2020 organizatorii selectându-l pe fotograful român Petruț Călinescu cu proiectul„Marea Neagră”, despre care artistul a declarat: „Marea Neagră este un proiect pe care l-am început în 2010, când, împreună cu jurnalistul Ștefan Candea, am făcut înconjurul Mării Negre, trecând prin Bulgaria, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Abhazia, Rusia, Ucraina și Moldova. (...) Marea Neagră devine deopotrivă un loc al dragostei, al relaxării și al libertății, dar și al tensiunilor militare.” Într-un material video realizat și difuzat pe Facebook de reprezentanța din Israel a Institutului Cultural Român, care oferă și un tur virtual al festivalului, Maya Anner, curatorul PHOTO IS:RAEL a vorbit, într-un interviu acordat directorului ICR Tel Aviv, Martin Salamon, despre participările românești consecutive la prestigiosul eveniment anual.

Un alt eveniment outdoor, organizat la Tel Aviv de către Delegația UE din Israel și reprezentanțele statelor membre participante (printre care ICR Tel Aviv), în colaborare cu Primăria Tel Aviv, a fost expoziția colectivă de artă contemporană “Open Skies”. Evenimentul a avut loc în perioada 12-14 noiembrie 2020, în cadrul programului “Loving.Art Making.Art” (L.A.M.A) derulat anual de municipalitatea metropolei israeliene.  România a fost reprezentată în program de artistul Mircea Cantor, care a expus câteva lucrări din seria “Supposing I could hear that sound. Now”, realizate în 2015 și reprezentate, în Israel, de Galeria Dvir din Tel Aviv. Lucrările reprezintă o serie de pereți de beton de dimensiuni mari, susținuți de câte o pereche de șofare (instrument muzical tradițional evreiesc, realizat din corn de berbec). Evenimentul s-a desfășurat sub egida celebrării Zilei Europei, marcată în mod oficial în luna mai și reprogramată într-un nou format anul acesta, ca urmare a situației cauzate de pandemia Covid-19.  “Loving.Art Making.Art”, ediție dedicată artei europene, s-a desfășurat de-a lungul străzilor principale din oraș, unde au expus artiști din România, Polonia, Lituania, Spania, Franța, Olanda, Finlanda, Austria, Germania, Belgia, Grecia și Israel.