Irina Malcea, prezentă la conferința „Jumpgate - Inspiring European producersˮ din cadrul Festivalului Internațional de Cinema Doclisboa

Un grup de 20 de producători, provenind din 14 țări diferite, își vor împărtăși experiențele și cunoștințele și vor vorbi despre diferite modele de producție și oportunități de coproducție la conferința „Jumpgate - Inspiring European producersˮ, din cadrul Festivalului Internațional de Cinema Doclisboa, cel mai vechi festival din Portugalia dedicat exclusiv filmului documentar. Din partea României, la propunerea European Women in Audiovisual Network (EWA) și cu susținere din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, Irina Malcea va face parte din grupul producătorilor emergenți și va fi prezentă sâmbătă, 15 octombrie 2022, la Fundația Calouste Gulbenkian.

„Jumpgate - Inspiring European producersˮ, un nou format destinat producătorilor europeni seniori și emergenți prezentat de Doclisboa, este organizat în colaborare cu Fundația Calouste Gulbenkian și se desfășoară în perioada 14-16 octombrie 2022.

Festivalul Internațional de Cinema Doclisboa, cel mai vechi festival din Portugalia dedicat exclusiv filmului documentar, se desfășoară în perioada 6-16 octombrie 2022, la Culturgest, Cinema São Jorge, Cinemateca Portuguesa, Cinema Ideal și Museu do Aljube. Doclisboa este organizat de Asociaţia Portugheză pentru Film Documentar (Apordoc) și ajunge anul acesta la cea de-a XX-a ediție.

Irina Malcea își începe cariera în industria de film în 2011. Doi ani mai târziu înființează casa de producție Luna Film din București. Produce lungmetrajele documentare Too Close (Sarajevo IFF 2022), Teach (Best documentary Jihlava IFF 2019), I Am Hercules (2017). Coproduce și distribuie la nivel local drama bosniacă The Son. Este producător executiv al filmului Charleston și, din partea românească, a co-producției internaționale Palace for the people.Selecționată în programele internaționale EAVE Producers Workshop, PUENTES, Berlinale Talents, EWA Network.

„Jumpgateˮ, parte a programului „Nebulaeˮ, este o conferință anuală dedicată producătorilor europeni cu diferite cunoștințe și niveluri de experiență în domeniul filmelor non-ficțiune. Obiectivul de anul acesta este schimbul de experiențe profesionale, crearea de noi idei, practici și proiecte cu scopul de a spori coproducțiile și oportunitățile de colaborare.

Doclisboa prezintă cele mai bune documentare ale ultimii stagiuni şi reuneşte o serie de programări în afara competiţiei, incluzând retrospectiva unui autor celebru. Festivalul a adus la Lisabona de-a lungul anilor cineaști precum: Avi Mograbi și Amos Gitaï (Israel), Rithy Panh (Cambodgia), Nicolas Philibert și Sandrine Bonnaire (Franța), Elia Suleiman (Palestina), Mercedes Álvarez (Spania), Ross McElwee și Alex Gibney (SUA), Vittorio de Seta (Italia), Jan Troell (Suedia), João Moreira Salles (Brazilia), Lech Kowalski și Margreth Olin (Norvegia).

Mai multe informații despre festival: https://doclisboa.org/2022/