Ion, eroul din umbră: documentar belgian despre un nevăzător român

Ion, eroul din umbra documentar belgian despre un nevazator roman

ICR Bruxelles informează că joi, 18 aprilie 2013, la Palatul Artelor Frumoase (Bozar) din Bruxelles, a avut loc, în cadrul festivalului Balkan Trafik, avanpremiera documentarului Ion al regizorului belgian Olivier Magis. Filmul pune în scenă destinul neobişnuit al lui Ion Beleaua, român nevăzător emigrat cu întreaga familie în Belgia, la Liège, la începutul anilor 90.

Românul este una dintre cele şase persoane cu deficienţe de vedere angajate acum cinci ani de poliţia belgiană pentru transcrierea interceptărilor telefonice.

Regizorul belgian a declarat pentru ICR Bruxelles imediat după avanpremiera filmului: „Am dorit să transmit o viziune optimistă despre o familie de emigranţi care, în ciuda handicapului fizic, a reuşit în viaţă”. El a detaliat de asemenea pentru site-ul www.cinergie.be: „Am învăţat multe prin contacul cu Ion şi soţia lui, Maria, de asemenea nevăzătoare. Nu numai despre România, ci şi despre lumea handicapaţilor vizual din Belgia, despre excluziunea socială căreia îi cad victime. Deşi Ion a reuşit să se integreze pe piaţa muncii şi a devenit un geek adevărat, care utilizează toate resursele tehnologice pentru a compensa handicapul”.

Ion este un mare pasionat de literatură şi teatru, care îşi percepe chiar şi neobişnuita activitate profesională în această cheie: „Persoanele pe care le ascult în cadrul interceptărilor sunt ca nişte personaje de roman. Şi nu ştiu că sunt citite!”

Filmul va fi proiectat în perioada următoare în cinematografele din Liege, Mons şi la televiziunea publică belgiană.

Institutul Cultural Român Bruxelles este partener al festivalul Balkan Trafik încă de la prima ediţie, din 2007.