Ion Caramitru aduce emoţiile Revoluţiei din 1989 pe scena londoneză

Ion Caramitru aduce emotiile Revolutiei din 1989 pe scena londoneza

Institutul Cultural Român din Londra marchează 25 de ani de la căderea regimului comunist din România printr-un eveniment organizat în seara zilei de 10 decembrie, avându-l ca protagonist pe marele actor Ion Caramitru. Evenimentul va oferi publicului britanic o privire introspectivă asupra zilelor de teroare, disperare, bucurie și speranță care au dus la căderea celei mai sumbre dictaturi est-europene, prin vocea uneia dintre figurile emblematice din timpul Revoluţiei anticomuniste din 1989.
Spectacolul, prezentat în limba engleză de cel pe care presa britanică îl considera unul dintre cei zece cei mai buni interpreți ai lui Hamlet ai tuturor timpurilor, se întemeiază pe selecţie de poezie românească și universală, la care se adaugă monologuri și inserturi memorialistice, pe fondul improvizațiilor expresive oferite de pianistul Sergiu Tuhuțiu.

Făcând referire la moştenirea Revoluţiei din 1989, Ion Caramitru, fost ministru al Culturii și actual director general al Teatrului Național din București, distins cu una dintre cele mai importante decorații britanice, aceea de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic, spunea: „Moştenirea rămâne, zic eu, pozitivă. În ideea că un popor care părea amorf, un popor care părea, cum se spunea atunci, o mămăligă care nu explodează, a făcut explozie. Memoria acelor momente este memoria unei solidarităţi formidabile, anticomuniste. Asta este moştenirea vieţii mele şi cu asta merg înainte”.

Născut în 1983 în România, Sergiu Tuhuțiu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, clasa Steluţei Radu, şi a încheiat două cursuri de Master la universităţile de muzică din Stuttgart şi Cluj-Napoca. De asemenea, pianistul a absolvit programul „Artist Diploma” la Royal College of Music în Londra. În 2001, a primit o bursă pentru London Masterclasses, ceea ce i-a oferit oportunitatea de a lucra cu Prof. Norma Fisher. Repertoriul său include concerte pe cele mai consacrate scene din România, Rusia, Austria, Franţa, Germania, Elveţia, Italia, Canada şi Marea Britanie.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.