Ioana Nemeș „All the Future Ahead”

Institutul Cultural Român de la Viena vă invită la primul solo show al artistei Ioana NEMEȘ în Austria– „All the Future Ahead” la Kevin Space din Viena, curatoriat de colectivul Kilobase Bucharest, Fanny Hauser și Viktor Neumann și organizat în parteneriat cu galeria Kevin Space și asociația Tranzit.

Proiectul prezentat la galeria Kevin Space este dedicat (re)introducerii unor elemente esențiale din practica artistică a Ioanei Nemeș în Austria și face parte dintr-o serie de expoziții începută la fundația Between Bridges în Berlin în toamna trecută.

Durata expoziției:29 Mai – 14 Iulie, 2024

Vernisaj: 29 mai, ora 18:00, parte din evenimentul Independent Space Index 2024, Viena

Curatori:Kilobase Bucharest, Fanny Hauser și Viktor Neumann

Adresă:

Kunstverein Kevin Space
Volkertplatz 14/3-4
AT – 1020 Vienna

Precedată de o cercetare în profunzime în arhiva Ioana Nemeș, expoziția de la Kevin Space va include lucrări precum:

The Wall Project -încapsulează primele eforturi susținute de înregistrare fotografică și autoevaluare/ poziționare pe linia în continuă mișcare între subiectiv și obiectiv.

Monthly Evaluations -„Evaluări Lunare” a fost elaborată gradual de artistă în perioada 2005 - 2010 din dorința „de a înregistra, diseca, înțelege și descrie lucruri intangibile precum viața sau timpul”, pe baza aplicării unui set de parametri de evaluare și vizualizare a fiecărei zile, dezvoltat și testat în perioada 2003 - 2004. A fost seria principală în care Ioana Nemeș a dezvoltat o metodologie de lucru la intersecția limbajului și imaginii, aducând mereu în convergență documentarul și ficționalul∼ autobiograficul și expansiunea înspre investigarea unor teme generale relevante pentru procesul artistic∼ cu micro și macro-istorii, în paralel cu dezvoltarea ei personală și artistică plasată pe fundalul apariției unei scene de artă în România acelor timpuri.

Untitled -Interesată de caracterul esențial și concentrat al numelor, etichetelor, dar și de modalitățile de perturbare a încercărilor de clasificare, Ioana Nemeș reutiliza în seria Untitledseturi de printuri comerciale folosite pentru a vinde vopsele și promisiuni de frumusețe pentru design interior.

Ioana Nemeș (1979- 2011) a fost unul dintre cele mai cunoscuțe artiste românce a generației sale. A studiat fotografia cu Iosif Kiraly la Universitatea Națională de Arte din București. De asemenea, ea a fost recunoscută ca sportivă de performanță în echipa națională de handbal până la vârstă de 21 de ani când, în urma unui accident grav, a hotărât să studieze arta. Lucrările și cercetarea artistică a Ioanei Nemeș au fost stimulate de necesitatea de a vizualiza și comunica cât de clar posibil mecanismele ascunse în spatele sistemelor vizuale, lingvistice și psihologice care ne definesc. Lucrările Ioanei Nemeș au fost prezentate în expoziții majore precum Istanbul Biennial, (2009), U-Turn Copenhagen (2008), Prague Biennial (2007) și Bucharest Bienniale 2 (2006). Lucrările ei au fost expuse laArt in General, NY (USA), Secession, Viena (AT), Smart Project Space, Amsterdam (NL), Kunsthalle Fridericianum, Kassel (DE), Royal College of Art, Londra (UK), Salonul de Proiecte, București (RO), Eastside Projects, Birmingham (UK), Triumf Amiria. Museum of Queer Culture, București (RO), Caixaforum Barcelona (ES), MNAC București (RO), The Museum of Sculpture at Krolikarnia Varșovia (PL), Uj Gallery, Budapest Museum (HU), GoetheInstitut, Sofia (BG), KIM?, Riga (LV), BOZAR, Brussels (BE), Bunkier Sztuki (PL), Trafo, Budapest (HU), Drodesera festival, Dro (IT), Galeria de Artă Contemporană – Muzeul Brukenthal, Sibiu (RO), Jiří Švestka Gallery, Praga (CZ), Wonnerth Dejaco Gallery, Viena (AT) și în publicații precum 100 New Artists (editura Laurence King) și Romanian Cultural Resolution (editura Hatje Cantz). Cele mai recente expoziții solo au fost prezentate în 2023 la Between Bridges, Berlin (DE) – fundația artistului Wolfgang Tillmans și la Art Encounters, Timișoara (RO). Expoziții solo în pregătire la Kevin Space, Viena (AT), MNAC, București, muzeul SMAK, Gent (BE).

Galeria Kevin Space este un spațiu de artă nonprofit din Viena. A fost fondat de Fanny Hauser, Carolina Nöbauer, Denise Helene Sumi și Franziska Sophie Wildförster în 2016.Kevin Space susține expoziții dar și formate performative și discursive relevante atât pentru scena locală, cât și pentru cea internațională. Un accent special al programului curajos de la Kevin Space este pe prezentarea producțiilor artistice critice și a noilor direcții experimentale, adesea dezvoltate site specific, precum și colaborarea strânsă cu artiștii invitați testează potențialul spațiului de artă ca spațiu dinamic de schimb.O preocupare principală galeriei Kevin Space este comunicarea expozițiilor către un public larg, făcând programul vizibil în contextul local și internațional printr-o prezență media distinctă. Spațiul este înțeles ca un spațiu social și invită în mod regulat la participare și la reflecție critică în timpul orelor de deschidere, precum și în contextul unor evenimente speciale (convorbiri ale artiștilor, spectacole, lecturi, proiecții etc.).

Despre curatori:

Duo-ul KILOBASE BUCHAREST a fost inițiat în 2010 de Dragoș Olea împreună cu Ioana Nemeș (1979 – 2011) ca un proiect artistic care lua forma unui spațiu de artă nomadic. Treptat KILOBASE BUCHAREST s-a transformat într-un hibrid între proiect curatorial și galerie nomadă. Începând din 2016 KILOBASE BUCHAREST este conceptualizat de Dragoș Olea și Sandra Demetrescu.

Fanny Hauser este istoric de artă și curator cu sediul în Viena. Este co-fondatoare și co-director al Kunstverein Kevin Space, un spațiu expozițional independent din Viena fondat în 2016. Din May 2022 este și directoarea adjunctă a Ludwig Forum Aachen. A lucrat (împreună cu Viktor Neumann) ca și curator la Fundația Gebert pentru Cultură din Rapperswil, Elveția. Anterior, a lucrat ca asistent curatorial la documenta 14 din Kassel și Atena și Thyssen-Bornemisza Art Contemporary din Viena. Ea este membru fondator al Haus, un format de expoziție anual organizat în comun de mai multe organizații nonprofit, precum și membru al Consiliului consultativ curatorial al Bienalei pentru Freiburg din 2020. Hauser a studiat istoria artei și literatura comparată la Viena și Paris și a fost invitat ca lector și curator la Universität für Angewandte Kunst (Viena), la Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK), precum și la F+F Schule für Kunst und Design din Zurich.

Viktor Neumann este un curator și istoric de artă din Berlin. Este curator al fundației Between Bridges din Berlin și co-curator al ediției de la Berlin a celei de-a 5-a Bienale de la Kiev. A curatoriat expoziții și proiecte pentru instituții precum Whitney Museum of American Art, New York, Museum of Modern Art, Varșovia, Bildmuseet Umeå, Total Museum, Seul, NCCA Yekaterinburg, Kunsthalle Bega, Timișoara, Ludwig Forum for International Art, Aachen, Württembergischer Kunstverein Stuttgart, Kölnischer Kunstverein, Köln și Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen, Düsseldorf. A fost co-curator al Pavilionului României al celei de-a 59-a Bienale de la Veneția, co-curator al proiectului transnațional Parliament of Bodies, co-curator al Bergen Assembly 2019, asistent curatorial pentru documenta 14 și asistent curator pentru cea de-a 3-a Bienala Internațională pentru Tineri de la Moscova. Artă. A fost profesor invitat pentru studii curatoriale la Universitatea de Arte și Design din Karlsruhe în 2020-2021.