Intervenție artistică a ceramistei Cristina Bolborea la Muzeul de Arte Decorative din Madrid

Interventie artistica a ceramistei Cristina Bolborea la Muzeul de Arte Decorative din Madrid

După succesul înregistrat de expoziția „Cristina Bolborea. Locuri unde voi fi” la Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative din Valencia, unde peste 37.000 de vizitatori i-au putut admira lucrările de ceramică, în perioada 17 iunie - 18 septembrie, Cristina Bolborea a fost invitată să construiască un dialog artistic cu colecția permanentă a Muzeului Național de Arte Decorative din Madrid.

Expoziția, organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu muzeul madrilen, va fi inaugurată miercuri, 28 septembrie 2016, în prezența artistei. Intervenția artistică conține piese reprezentative din seriile „Covoarele maeștrilor”, „Tihnă”, „Siena” și „Lagoa de Albufeira” și va putea fi vizitată până în data de 27 noiembrie 2016.

„Intervin, cu deosebită reverenţă, într-un spațiu cultural de mare prestigiu printr-un incognito din strategia citatului postmodern. Propun un transfer-împrumut din estetici ale decorativului istoricizat, unde echilibrul și clasicitatea Orientului sunt repuse în dialog cu arta aplicată a Europei clasice. Revizitez arta abstractă a arabescului, unde motivele sunt dispuse în contrapunct, desenul e curbiliniu, iar semnele se rotesc în panglici. Ținta mea este aceea de a înlesni o experiență surprinzătoare pentru privitor, o (re)cunoaștere augmentată a artefactelor cu memorie muzeală, în binomul ţesut-ceramică parietală.” (Cristina Bolborea)

Inaugurat în 1912 într-o casă nobiliară, Muzeul Național de Arte Decorative din Madrid găzduiește peste 30.000 de exponate de o mare diversitate, de la mobilier, bijuterii și tapiserie din epoca burbonică la ceramică de Manises și porțelan de Sèvres. Muzeul, în virtutea patrimoniului său excepțional, face parte din cele 16 muzee culturale care se bucură de statutul de muzeu național în Spania.

Creația Cristinei Bolborea a fost distinsă cu premii la Bienala de Ceramică de la Cluj-Napoca (2013) și la Salonul Național de Ceramică de la Constanța (2011). Doctor în Arte Plastice și Decorative al Universității Naționale de Arte din București, artista continuă și cariera academică în calitate de profesor și cercetător la această universitate.În anul 2015 ceramista a expus în numeroase muzee din Portugalia: Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, Museu Machado de Castro din Coimbra, Museu Grão Vasco, Museu Almeida Moreira și Casa da Ribeira din Viseu, iar în perioada 6 noiembrie - 6 decembrie 2016 Cristina Bolborea a fost invitată să expună la Bienala de Ceramică de la Aveiro.