Întâlniri poloneze cu Filip Florian. Volumul Zilele regelui, nominalizat la Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS

Pentru al treilea an consecutiv, un volum românesc, tradus în limba polonă, a intrat în finala importantului Premiu Literar al Europei Centrale ANGELUS.Zilele regelui, de Filip Florian, concurează, alături de alte șase volume, pentru Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” și Premiul pentru Cea Mai Bună Traducere. Autoarea versiunii în limba polonă a cărții este Radosława Janowska-Lascar, iar editura poloneză care a publicat volumul este Amaltea. Scriitorul și traducătoarea vor fi prezenți la Gala ANGELUS, care va avea loc în data de 21 octombrie, la Wrocław.

Cei șapte finaliști ai ediţiei din acest an a Premiului ANGELUS sunt: Filip Florian (România), Monika Sznajderman (Polonia), Stanisław Andrzej Nowak (Polonia), Andrii Lubka (Ucraina), Andrea Tompa (Ungaria), Oleg Pavlov (Rusia), Faruk Šehić (Bosnia).

Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Editura Amaltea, organizează miercuri,  18 octombrie 2017 o întâlnire a scriitorului Filip Florian cu publicul polonez, la librăria-cafenea Big Book Cafe din Varșovia. Ea va fi urmată, în seara zilei de 20 octombrie, la Wrocław, de întâlnirea tradițională a finaliștilor ANGELUS din preziua Galei.

Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză, pentru un volum tradus în limba polonă. Câştigătorul este recompensat cu un premiu în valoare de 150 000 PLN şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano.

Premiul „Natalia Gorbanevskaia” a fost creat în 2013, ca omagiu adus poetei şi disidentei ruse Natalia Gorbanevskaia, președintă a juriul Premiului ANGELUS încă de la prima ediție până în 2013, anul decesului său. Premiul se acordă în urma voturilor online ale cititorilor, anul trecut Cartea șoaptelor, de Varujan Vosganian, a întrunit cel mai mare număr de voturi.
Editura Amaltea din Wrocław a publicat până acum două cărți din literatura română: Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici (câştigătoarea Premiului Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” din cadrul prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale ANGELUS 2015), şi Medgidia, orașul de apoi de Cristian Teodorescu, finalistă a Premiului ANGELUS 2016.