Întâlnire din ciclul „Salonul Francofon” la Ambasada României de la Varşovia

intalnire din ciclul Salonul Francofon la Ambasada Romaniei de la Varsovia

Ambasada României în Polonia, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează în 12 februarie a.c. cea de-a doua întâlnire din ciclul „Salonul Francofon”, pe tema cinematografiei româneşti.

„Salonul Francofon” reprezintă un ciclu de întâlniri iniţiat de Ambasada Franţei în Polonia, al cărui scop este acela de a oferi posibilitatea înalţilor oficiali polonezi (ministere şi administraţie publică), precum şi diplomaţilor ţărilor francofone reprezentate în Polonia să îşi extindă cunoştinţele de limbă franceză şi cultură francofonă. Pentru fiecare întâlnire se alege o temă care oferă participanţilor posibilitatea de comunicare şi discuţie în limba franceză.

Prima întâlnire din cadrul acestui ciclu a fost organizată în 29 octombrie 2013 la reşedinţa Ambasadorului Franţei în Polonia, E. S. Pierre Buhler, fiind dedicată vinului. Întâlnirea a fost moderată de Ewa Wieleżyńska, redactor-şef adjunct al revistei „Magazyn Wino” şi de Marek Bieńczyk, scriitor şi traducător polonez, specialist în vinuri, autor al unor importante publicaţii cu tematică oenologică. La evenimentul din octombrie a participat domnul Radosław Sikorski, ministrul Afacerilor Externe polonez.

Cea de-a doua întâlnire din ciclul „Salonul Francofon” va fi găzduită de Ambasada României de la Varşovia, tema aleasă fiind cinematografia românească – „Noul val”. Evenimentul, realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Varşovia, va începe cu o introducere în cinematografia românească, în limba franceză, realizată de un critic de film polonez, şi va continua cu proiecţia a două scurtmetraje româneşti cu subtitrare în limba franceză: Derby, regia Paul Negoescu (2010) şi Mâna lui Paulişta, regia Cristian Mungiu (1998).

Cu această ocazie, în spaţiile Ambasadei va fi prezentată şi o selecţie de lucrări din expoziţia „Art Nouveau în România”, semnată de arh. Sorin Vasilescu. De asemenea, printr-un parteneriat realizat cu Fundaţia Francofonia, Institutul Cultural Român de la Varşovia va pune la dispoziţia publicului prezent numere diferite ale revistei francofone româneşti, Regard.

Evenimentul se înscrie în programul pe care Ambasada României, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Varşovia îl derulează în 2014 în cadrul larg al Francofoniei.