Întâlnire cu jurnaliști germani la Institutul Cultural Român

intalnire cu jurnalisti germani la Institutul Cultural Roman intalnire cu jurnalisti germani la Institutul Cultural Roman

Începând cu anul 1993, Institutul pentru Dezvoltare Jurnalistică (Școala Catolică de Jurnalism din Germania) oferă, în fiecare an, jurnaliștilor vorbitori de limbă germană din statele Europei Centrale și de Est, un seminar de trei săptămâni în München. De asemenea, din anul 2006, tot anual, organizează o întâlnire pentru absolvenții germani ai școlii în câte o capitală a Europei Centrale și de Est. Această serie de seminarii în Europa Centrală și de Est a demarat în Bratislava, au urmat Vilnius, Praga, Varșovia, Budapesta, Zagreb, Sofia, Sarajevo și Riga. Anul trecut, seminarul a avut loc în Ljubljana, anul acesta se continuă seria întâlnirilor în București. 

În perioada 2–5 octombrie 2016,  au loc întâlniri cu reprezentanți ai mediului politic, cultural, jurnalistic și bisericesc din România. Programul seminarului include discuții cu ambasadorul Republicii Federale Germania în România, domnul Werner Hans Lauk, cu domnul Radu Preda, președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Direcției Naționale Anticorupție, cu scriitoarea Liliana Corobca, cu arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, cât și o vizită la Televiziunea Română.

În data de 4 octombrie 2016, ora 14.30, Institutul Cultural Român a fost gazda întâlnirii dintre Ioana Drăgan, director general al Direcției Generale a Reprezentanțelor în Străinătate în cadrul ICR; Bogdan Popescu, directorul Centrului Național al Cărții; Mihály Zoltán Nagy, vicepreședintele ICR; Ana Nedelea, traducător, și un grup de jurnaliști germani, absolvenți ai Institutului de Jurnalism IFP din München. Au avut loc discuții despre proiectele culturale derulate de ICR în spațiul german, precum și despre alte proiecte importante care contribuie la consolidarea relațiilor dintre cele două țări: bursele acordate jurnaliștilor culturali și traducătorilor, programele de finanțare a editorilor germani derulate de Centrul Național al Cărții, participarea la târgurile internaționale de carte din spațiul german etc. De asemenea, tinerii jurnaliști germani și-au prezentat interesul referitor la amănunte despre societatea românească de astăzi și prezența ICR-ului în dezbaterile de idei de maximă actualitate.

Mai multe detalii: www.journalistenschule-ifp.de/journalistenreise/bukarest-rumaenien-2016