Institutul Cultural Român va oferi Marele Premiu la BIEFF

Institutul Cultural Roman va oferi Marele Premiu la BIEFF

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București -BIEFF revine, în perioada 28 martie - 2 aprilie 2017, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând, în premieră românească, cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an. Vor putea fi vizionate producții semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

Festivalul debutează marți, 28 martie, cu cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă. După premiera internațională la Festivalul de Film de la Cannes, premiera românească a Endless Poetry are loc în cadrul Galei de deschidere BIEFF 2017, marți, 28 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului. Proiecția are loc în cadrul parteneriatului BIEFF cu Quinzaine des Realisateurs Cannes, cu sprijinul Institutului Francez din București, al distribuitorului Le Pacte și al Cinematecii TIFF.

Creată sub semnul salutului antic al civilizației Maya IN LAK’ECH ALA K’IN –TU EȘTI UN ALT EU / YOU ARE ANOTHER ME– ediția de anul acesta invită publicul la un exercițiu de empatie, punând în discuție abilitatea fiecăruia dintre noi de a ne transpune în pielea semenilor noștri.

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rară oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded. Punctul central al acestei abordări îl constituie parteneriatele unice în România cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Quinzane des Realisateurs - Festivalul Internaţional de la Cannes, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, Festivalul IDFA Amsterdam, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen, care oferă cinefililor români ocazia de a vedea o selecție de titluri din progamele acestor festivaluri, inclusiv cele mai recente creații.

Competiția Internațională cuprinde cinci programe concentrate în jurul a cinci teme de mare relevanță pentru societatea contemporană, provocând publicul la dezbatere și implicare, cu un focus particular pe ideea de alteritate, pe necesitatea acută a empatiei și incluziunii:The Politics of the Body– despre căutarea și exprimarea identității și libertății personale,Searching for Transcendence– despre ritualuri, mitologii și spiritualitate în era digitală,You Are Another Me– despre empatie și fluiditatea granițelor între culturi,The Alchemy of the Frame– despre deconstrucția limbajului cinematografic,Cutting the Cord– despre paradoxurile relațiilor interumane și ale raporturilor familiale.

Programul tematic „Nostalgia for the Future" prezintă cel mai recent titlu semnat de celebrul regizor de film experimental Guy Maddin, alături de lucrări ale câtorva dintre cei mai interesanți artiști vizuali contemporani: Clemens von Wedemeyer, Larissa Sansour și Søren Lind. Analizând rolul subiectiv al cinemaului în reprezentarea istoriei, aceștia investighează relația complexă a individului cu istoria, lupta personală contra fluxului colectiv al evenimentelor, dihotomia subiectiv versus obiectiv în construirea narațiunilor istorice și a identităților naționale, subminând cu consecvență dictonul conform căruia istoria e mereu de partea învingătorilor. Detalii: http://www.bieff.ro/ro/2017/berlinale-forum-expanded-nostalgia-future

Purtând titlul ediției de anul acesta a festivalul, programul competitiv „You Are Another Me" pune sub semnul întrebării noțiunea de frontieră, explorând în același timp alteritatea și limitele empatiei. Cum ne putem raporta la realitatea altei ființe umane? Putem oare ieși din bula interioară a propriilor minţi pentru a înțelege ceva ce nu am trăit noi înşine? Aceste întrebări au devenit tot mai presante în lumina conflictelor sociale şi a crizei umanitare recente. Greutăţile altora ajung până la noi sub formă de narațiuni care adesea reduc și înlocuiesc complexitatea vieţii, devenind inevitabil ficţiuni filtrate prin perspectiva noastră subiectivă, inerent părtinitoare și distantă. Abordând problema în mod direct, filmele din acest program, experimente audio-vizuale deopotrivă inovatoare și cu un puternic impact emoţional, dizolvă barierele din calea înțelegerii tragediei celuilalt. Detalii: http://www.bieff.ro/ro/2017/you-are-another-me

În finalul ediției sale de anul acesta, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF aduce în premieră în România filmul-eveniment Manifesto, în care celebra actriță Cate Blanchett interpretează 13 personaje diferite într-un impresionant tur de forță actoricesc. Conceput inițial ca instalație video, Manifesto, semnat de artistul vizual german Julian Rosefeldt, a circulat în galerii și muzee prestigioase din întreaga lume. Anul acesta și-a început cu succes cariera în circuitul festivalurilor de film, fiind proiectat în premieră internațională în selecția oficială a festivalurilor de la Sundance și Rotterdam, fiind un eveniment singular atât în lumea artelor vizuale, cât și în cea a cinema-ului.

Abonamentele costă 70 de lei în presale, sunt nominale și sunt valabile pentru toate proiecțiile și evenimentele BIEFF 2017.

Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM și Asociația Film Monitor

Cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național și Centrul Național al Cinematografiei

Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Ambasada Franței, Institutul Francez, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsors' Fund, Ambasada Elveției, Ambasada Suediei, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Italian de Cultură, Fundația Culturală Greacă, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Muzeul Național al Țăranului Român, MUBI.

Partener de ospitalitate: Sky Tour | Bilete prin: Eventbook | Partener digital: Canopy

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Agerpres, HotNews, Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Brrlog, Observator Cultural, Revista ARTA, Revista Zeppelin, Liternet, Ziarul Metropolis, Ziare.com, IQads, Scena9, ART7, SUB25, Think Outside the Box, All About Romanian Cinema, Acoperișul de sticlă, The re:art, A List Magazine, Glamour România, Film New Europe
Abonamentele costă 70 de lei, sunt nominale și sunt valabile la toate proiecțiile și evenimentele BIEFF 2017.

Program: http://bieff.ro/ro/2017/program