Institutul Cultural Român susține prezența românească la Festivalul de Film de la Cannes 2025

În perioada 13-24 mai 2025, Institutul Cultural Român de la Paris își reconfirmă angajamentul față de promovarea cinematografiei românești prin sprijinirea prezenței naționale la prestigiosul Festival de Film de la Cannes, desfășurat la 1,Boulevard de la Croisette, Cannes. În acest an, regizorul Andrei Tache-Codreanu reprezintă România în cadrul secțiunii La Cinef, dedicată filmelor realizate în școli de film, cu scurtmetrajul „Milkand Cookies”, o producție de 21 de minute realizată în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din București. Participarea sa confirmă excelența tinerilor cineaști români și relevanța formării academice în artele vizuale la nivel internațional.

Milk and Cookies se numără printre cele 16 filme selectate dintre cele 2700 de candidaturi prezentate de școlile de cinema din întreaga lume la Cannes anul acesta, în cadrul secțiunii La Cinef, dedicată cineaștilor emergenți promițători, o adevărată platformă de lansare pentru talentele care vor modela cinematografia viitorului. Prezența regizorului este susținută de Institutul Cultural Român.

Scurtmetrajul semnat de Vasile Todinca, Alișveriș, produs de microFILM, a fost selectat în cadrul Săptămânii Criticii, secțiune paralelă a Festivalului de Cannes, care pune un accent deosebit pe scurtmetraje și mediu-metraje, explorând operele cineaștilor tineri.

Sinopsis: Șomeră, Tatiana își petrece zilele vânzând bunurile personale pentru a supraviețui. Astăzi, o decizie crucială o așteaptă—ar putea fi forțată să își vândă o parte din corp pentru a nu rămâne fără locuință.

Distribuția filmului reunește nume cunoscute din cinematografia română: Florentina Năstase, Ilinca Manolache, Gabriel Spahiu și Cătălina Romaneț. Filmul abordează o temă profundă și emoționantă—supraviețuirea la limită. Scenariul și regia aparțin lui Vasile Todinca, cinematografia este semnată de Marius Panduru, montajul de Marc Solomon, iar producătoarele sunt Ada Solomon și Diana Caravia.

Inițial atras de actorie, Vasile Todinca a descoperit că adevărata sa vocație este regia, inspirat de întâlniri formative cu cineaștii Radu Jude și Adrian Sitaru. Prezența regizorului este susținută de Institutul Cultural Român.

Alte prezențe românești la Cannes 2025 includ participarea producătoarei Carmen Rizac, reprezentând compania Avan post în calitate de producător executival filmului Doi Procurori /Two Prosecutors, regizat de Sergei Loznitsa și selecționat în competiția oficială, participare susținută de Institutul Cultural Român din Paris. Aceeași instituție a cofinanțat și filmul O Risoea Faca, regizat de Pedro Pinho, inclus în secțiunea Un Certain Regard. De asemenea, compania de producție și distribuție Saroa film, reprezentată de Sabina Lisievici —producătoare, regizoare și scenaristă —va face parte din delegația Creative Romanian Film Makers care va participala Marché du Film de Cannes, desfășurat în perioada 13–21 mai. Prezența Sabinei Lisievici la acest eveniment este, de asemenea, susținută de ICR Paris.