Institutul Cultural Român pregăteşte o nouă generaţie de traducători din limba română

Tineri traducători din Cehia, Franţa, Polonia, Serbia şi Spania îşi aprofundează cunoştinţele de limba şi literatura română în cadrul programului de burse pentru traducători în formare derulat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Centrul pentru Traducerea si Interpretarea Textului Contemporan din cadrul Universităţii Bucureşti.
Cei şapte traducători participanţi la actuala sesiune (aprilie – iunie 2007) se află în rezidenţă la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia.
Prin acest program, ICR îşi propune formarea unei noi generaţii de traducători din limba română. Bursele oferite includ cazarea şi 2000 de Euro pentru întreaga perioadă. În cursul rezidenţei, bursierii iau parte la ateliere cu traducători şi la întâlniri cu scriitori, critici literari şi personalităţi academice şi culturale din România.
Tinerii din această serie au avut, până acum, întâlniri cu scriitorii Bogdan Ghiu, Vasile Ernu, T. O. Bobe, Cezar Paul-Bădescu şi au luat parte la seminare de literatură română cu criticii şi universitarii Luminiţa Marcu si Paul Cernat. Alţi autori care şi-au exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu bursierii ICR sunt Filip Florian, Călin Torsan, Cosmin Manolache, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Gabriel Chifu, Liviu Bleoca. În luna iunie, tinerii traducători în devenire vor face un tur al editurilor din Bucureşti.
ICR acordă, anual, în cadrul acestui program, până la 20 de burse, în două sesiuni (aprilie – iunie şi octombrie – decembrie).
Coordonatorul programului este scriitorul şi traducătorul Florin Bican. Pentru contribuţia sa la acest program ICR lansat în 2006, Florin Bican a fost distins cu Premiul Radio România Cultural la categoria „Educaţie". 

Detalii: www.icr.ro 

Contact media: Serviciul de presă al ICR, e-mail: biroul.presa @ icr.ro, tel. 031 7100 622