Institutul Cultural Român, partener al Timishort 2017

Cea de-a 9-a ediție a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Cinema Timiș, Casa Artelor și Ambasada. Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea peste 80 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).

Competiția internațională aduce la Timișoara 20 de scurtmetraje din tot atâtea țări, majoritatea în premieră în România. Cele patru calupuri în care va fi prezentată competiția oferă o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial și aduce timișorenilor o serie de filme prietenoase, adresate în primul rând publicului. Filmele de anul acesta vorbesc despre profunde diviziuni și clivaje , despre farmecul și tristețea vieții cotidiene. În competiția internațională din acest an, timișorenii vor mai putea vedea filme din Marea Britanie, Ungaria, Portugalia, Franța, Spania, Germania, Liban, Suedia, Finlanda, China, Bulgaria, Italia, Argentina, Singapore sau Brazilia. În competiția națională au fost selectate anul acesta 12 scurtmetraje care să dărâme mitul filmului românesc în general – tristețe, mizerie, cadre lungi sau plictisitoare. Filmele românești de la Timishort sunt ale unor regizori care nu și-au gândit scurtmetrajele pentru a face pe plac festivalurilor, ci pentru o audiență.

Printre acestea se numără „Anathema”, al regizorului Andreea Borțun, care revine la Timishort la doi ani distanță după „Blue Spring”. Un alt regizor care revine în competiția Timishort este Tudor Botezatu, care anul acesta prezintă la Timișoara două scurtmetraje: „Nemaivăzutele aventuri ale omului invizibil” și „Sechestrați fără voie”. Ana-Maria Comănescu vine cu îndrăgitul „Pipa, sexul și omleta”, scurtmetraj nominalizat la două categorii la Premiile Gopo 2017. Sergiu Lupșe prezintă „OCTL (Omul care ține liftul)”, iar Conrad Merricofer vine la Timișoara cu scurtmetraj „Când afară ninge”, prezentat în competiția TIFF 2017.

Tot din competiția TIFF vine și Andrei Huțuleac cu „Off Stage”, un film cu Adrian Titieni, Tudor Istodor și Amalia Ciolan. Pentru prima dată la Timishort, Cătălin Meșaru și Cătălin Moise vor prezenta „Doamna Ghica“, un scurtmetraj independent cu o distribuţie formată din actori amatori, critici de film majoritatea dintre ei. Regizoarea de origine albaneză, stabilită în România, Enxhi Rista, va prezenta la Timișoara „Sec și apă”, încântătoarea poveste a tinerei Teea, care la 22 de ani este încă virgină și încearcă să își piardă virginitatea cu un gigolo. Un scurtmetraj dedicat incluziunii persoanelor vulnerabile este „Întreabă-mă ce mi s-a întâmplat” realizat de Bogdan Drumea, în urma unui experiment social: 20 de oameni de etnie romă împreună cu alţi 20 de oameni de alte etnii au petrecut împreună o săptămână. Andrada Iacobeț prezintă la Timișoara animația „Drawn / Self-Portrait”, în timp ce Mihai Surdea vine cu „XXXIII”.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1000 de euro, va fi oferit de Institutul Cultural Român.

Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului Național al Cinematografiei. Mai multe detalii despre festival găsiți aici https://www.timishort.ro/