Institutul Cultural Român organizează două recitaluri camerale de clarinet și pian susținute de Petru Pane și Oxana Corjos la Viena și Berlin

Clarinetistul Petru Pane și pianista Oxana Corjos vor susține două recitaluri la Viena și Berlin, cu sprijinul reprezentanțelor Institutului Cultural Român din orașele unde vor avea loc evenimentele.

Concertul organizat de ICR Viena, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria, va avea loc joi, 27 aprilie, ora 19.00, la sediul reprezentanței. Cel de-al doilea recital al celor doi muzicieni va avea loc duminică, 30 aprilie 2023, ora 20.00, la Konzerthaus Berlin, sala mică (Gendarmenmarkt 2, 10117 Berlin). Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescuˮ Berlin, în colaborare cu Asociațiile Pro Contemporania și Culture Joy de la București.

Piesa centrală a celor două evenimente este Sonata pentru clarinet solo de Tiberiu Olah, inspirată de celebra sculptură a lui Brâncuşi, Pasărea măiastră, și considerată una dintre cele mai reușite lucrări scrise pentru acest instrument, fiind inclusă în repertoriul unor prestigioase concursuri internaționale. În program se regăsesc de asemenea două dintre cele mai cunoscute lucrări de gen dedicate acestui instrument: Sonata pentru clarinet și pian op. 120 nr. 2 de Johannes Brahms și Sonata pentru clarinet și pian de Francis Poulenc. Sonata pentru clarinet și pian op. 120 nr. 2 este ultima lucrare a lui Brahms în genul muzicii de cameră, iar Sonata pentru clarinet și pian de Francis Poulenc a fost de asemenea scrisă la finalul vieții compozitorului, fiind dedicată lui Arthur Honegger şi comandată de clarinetistul Benny Goodman, care a prezentat-o în primă audiție la Carnegie Hall, alături de Leonard Bernstein în ipostaza de pianist, la doar câteva luni de la moartea subită a lui Poulenc, în ianuarie 1963.

Programul concertului de la Berlin include și o lucrare a tânărului compozitor român Alin Chelărescu, Ola-Hora, ce reprezintă un omagiu adus compozitorului Tiberiu Olah. Piesa este inspirată de celebra Sonată pentru clarinet solo a compozitorului și va fi interpretată în primă audiție germană.

Mai multe detalii

Pianista Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii obținute la concursurile organizate la Roma (1991) și Barcelona (1986).

Clarinetistul Petru Pane este unul dintre cei mai reprezentativi tineri muzicieni ai generației sale. La numai 18 ani, este deținătorul a peste 15 Premii I la concursuri naționale și internaționale și a concertat ca solist alături de opt Orchestre Filarmonice de Stat. În decembrie 2020 câștigă Premiul I la prestigiosul concurs de la Sofia „Sava Dimitrov” International Clarinet Competition, jurizat de personalități de prim rang ale scenei internaționale, precum Julian Bliss și Philippe Cuper. În 2022, a câștigat Premiul I la concursurile „USA International Music Competition” (Atlanta, SUA), „Swiss International Music Competition” (Lugano, Elvetia), „Caneres International Music Competiton” (Vienna, Austria), Birmingham International Music Competition” și “VCMA International Music Competition” (Vienna, Austria).

Compozitorul Alin Constantin Chelărescu este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București unde a studiat compoziția la clasa prof. univ. dr. DHC Dan Dediu. Este câștigătorul a numeroase premii în compoziție printre care se numără: Premiul I la Concursul Național de Compoziție ,,Paul Constantinescu”, Premiul I la Concursul Național de Compoziție ,,Ștefan Niculescu”, Premiul I acordat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România la Concursul Național de Compoziție ,,Mihail Jora”. A participat la cursuri de măiestrie susținute de compozitori precum: Ari Ben-Shabetai, Liviu Marinescu, Doina Rotaru, Michael Djupstrom.