Institutul Cultural Român la Bookfest: de la Todiebook la Descriptio Ponti Euxini

Institutul Cultural Roman la Bookfest de la Todiebook la Descriptio Ponti Euxini

Institutul Cultural Român va fi prezent la Salonul Internațional de Carte Bookfest, desfășurat în perioada 1 - 5 iunie 2016 la Romexpo, cu un program de evenimente consistent și o ofertă editorială proaspătă. La standul Institutului (stand C10, pavilionul C4) vor putea fi răsfoite - și cumpărate cu o reducere de 30% - cele mai noi apariții de la Editura ICR, precum și revista Lettre Internationale.

Todiebook, o carte-obiect realizată de artistul de origine română Cristian Todie, lansată la Salonul Cărții de la Paris în luna martie a acestui an, va fi prezentată miercuri, 1 iunie, de la ora 13.30, la standul ICR, de artistul Cristian Todie și de Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român. Obiect de artă interactiv, care nu poate fi „îngropat" într-o bibliotecă, lucrarea deschide, potrivit spuselor artistului, „o cale spre o realitate paralelă".

La standul ICR vor avea loc joi, 2 iunie, lansările volumelor Rodin, Meunier, Brâncuși și cultura clasică de Cristian-Robert Velescu, prezentat de autor, de acad. Răzvan Theodorescu și de Ioana Vlasiu, critic și istoric de artă (de la ora 14.00) și 111 scrisori din Paris de Lucian Raicu, despre care vor vorbi scriitorul și traducătorul Dinu Flămând, și eseisteul Petre Răileanu (de la ora 16.00).

Sâmbătă, 4 iunie, de la ora 12.00, la cafeneaua Julius Meinl din cadrul Bookfest, va avea loc, sub egida revistei Lettre Internationale, dezbaterea RO-MÂNIA. Agresivitatea discursului contemporan. Participă acad. Nicolae Manolescu și prof.univ. Adrian Mihalache. De la ora 14.00, scena Agora va găzdui lansarea albumului Descriptio Ponti Euxini. Volumul, o lucrare de istorie cartografică dedicată spațiului Mării Negre, va fi prezentat de Radu Boroianu, președintele ICR, de Ovidiu Dumitru, director al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, Gheorghe Magheru, director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și prof. univ. dr. Adrian Năstase, coordonatorul lucrării.

Tot în cadrul Bookfest, ICR organizează miercuri, 1 iunie, de la ora 17.00, pe scena Arena, un concert al Corului de Copii Radio, dirijor Voicu Popescu, împreună cu pianista Magdalena Faur.

Deschiderea oficială a Salonului de Carte va avea loc miercuri, 1 iunie 2016, la ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care au confirmat participarea Excelența Sa Doamna Tamar Samash, ambasadorul statului Israel, Sergiu Nistor,  consilierul prezidențial pentru Cultură, Corina Șuteu, ministrul Culturii, Adrian Curaj, ministrul Educației, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, și Igor Șarov, viceministrul Culturii din Republica Moldova, alături de Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, organizatorul evenimentului.

Bookfest 2016 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

ICR susține, de asemenea, participarea la Târgul Internațional de Carte a lui Efrat Lev, agentă literară din Israel, țară invitată de onoare la această ediție a Bookfest.

Program de vizitare:

miercuri, 1 iunie -- 10:00-20:00

joi, 2 iunie -- 10:00-20:00

vineri, 3 iunie -- 10:00-21:00

sâmbătă, 4 iunie -- 10:00-21:00

duminică, 5 iunie -- 10:00-20:00.