Institutul Cultural Român deschide ediţia a XIV-a a Festivalului Internaţional Meridian cu patru cvartete în primă audiţie absolută

Institutul Cultural Român oferă în deschiderea Festivalului Internaţional Meridian, ediţia a XIV-a dedicată Centenarului Marii Uniri, care se va desfăşura în Bucureşti în perioada 5 - 11 noiembrie, patru cvartete de coarde ce vor fi ascultate în premieră mondială. 

“Pentru această ediţie, avem bucuria unei colaborări fructuase cu Institutul Cultural Român care aduce în festival patru cvartete de coarde, în primă audiţie absolută. Am vrut să fie o ediţie specială, dedicată Centenarului. Am ajuns deja la ediţia a XIV-a şi vrem ca fiecare ediţie să sporească câte puţin prestigiul acestui festival care deja se bucură de notorietate la noi în ţară, în Europa şi pe plan mondial”, a declarat  Adrian Iorgulescu, preşedintele UCMR (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România).

La rândul său, vicepreşedintele UCMR, Vlad Ulpiu, apreciază implicarea ICR în creaţia contemporană prin promovarea şi susţinerea muzicii contemporane.

Comenzile muzicale, în premieră absolută, pe care ICR le susţine şi le-a solicitat festivalului, pot aduce, în timp, o recunoaştere răsunătoare. Cum ar fi, oare, dacă astăzi cineva ar putea să afirme : Eu am comandat Măiastra lui Brâncuşi ?  Viziunea mea asupra festivalului este aceea de a programa cât mai multe lucrări şi cât mai mulţi compozitori “, a precizat Vlad Ulpiu

Sub genericul CONFLUENȚE, festivalul va aduce în fața publicului, în rol principal, creații de muzică nouă și jazz - în primă audiție absolută sau primă audiție în România - îngemănate cu prezența altor arte: poezie, dans, arte plastice, arhitectură, design interior, video, film, teatrul de păpuși. Cu acest demers se dorește apropierea de o audiență nouă, neobișnuită cu astfel de evenimente, care să descopere un univers provocator, în continuă schimbare, o adevărată oglindă a epocii actuale

Festivalul Internațional MERIDIAN 2018 vă invită la o săptămână de întâlniri incitante, ocazii remarcabile de a asculta și admira creații și artiști din România, Polonia, Austria, Venezuela, Israel, Finlanda, Suedia, Mexic, Germania, Africa de Sud, Italia, Sebia, Coreea de Sud, Irlanda și multe altele.

În festival sunt invitaţi  121 artiști români și 12 muzicieni din străinătate care vor interpreta 134 de lucrări, dintre care 34 în primă audiție absolută și 54 în primă audiție românească. Vor avea loc 28 de evenimente artistice, zece conferințe, trei lansări de partituri muzicale și CD-uri cu muzică contemporană, 2 expoziții pe teme de arhitectura.

Aula Palatului Cantacuzino, sălile Enescu, Operă și Multimedia, Auditorium ale Universității Naționale de Muzica București, Salonul de muzică din Casa Artelor Dinu Lipatti, sala Dalles a Universității Populare Ioan I Dalles, sala Frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, sala Studio a Universității Spiru Haret, vor găzdui numeroase evenimente - de la conferințe, expoziții, la recitaluri.

Deschiderea va avea loc luni, 5 noiembrie, ora 17:00 în Aula Palatului Cantacuzino cu Recitalul susținut de GAUDEAMUS QUARTET – Filarmonica Brașov. Patru creații în primă audiție absolută compuse de Roman Vlad, Adrian Pop, Dan Dediu și Adrian Iorgulescu împreună cu o lucrare de Ulpiu Vlad alcătuiesc programul de deschidere al proiectului. Evenimentul este realizat integral cu spijinul Institutului Cultural Român.

Casa Artelor Dinu Lipatti va găzdui în patru seri consecutive, 8 - 11 nov, patru conferințe pe teme muzicale, șapte recitaluri camerale în care arta sunetelor va fi însoțită de poezie, live electronics.

În cele trei spectacole de la Sala Dalles, 8 – 10 nov, sunt propuse publicului trei aspecte diferite, incitatnte, rezultate din confluența unor expresii artistice diverse – muzică nouă, live lectronics, dans, proiectii de film. Aici, noutatea și îndrăzneala sunt vectorii imginației născute deopotrivă în România și Polonia.

Partener tradițional încă de la prima ediție, Universitatea Națională de Muzică București, în cele trei săli ale sale, oferă cu generozitate scenele artiștilor pentru 11 recitaluri de o mare diversitate expresivă.

Remember VIERU - 20 de ani readuce în prim plan creația unui compozitor al ”generației de aur” într-un recital din Aula Palatului Cantacuzino.

Aceasta ediție s-a realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale, cel al co-organizatorilor: Institutul Cultural Român, Casa Artelor Dinu Lipatti, Universitatea Populară Ioan I Dalles – Primăria Capitalei și al partenerilor: Universitatea Naționala de Muzică București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Spiru Haret, Centrul de Informare Muzicală din România CIMRO, Muzeul Naţional George Enescu. Sunt aduse în prim-plan evenimente deosebite, susținute de artiști dedicați, care explorează noi universuri expresive care să stimuleze pe termen lung interesul publicului pentru creația actuală.

Programul tuturor evenimentelor din festival se găsește pe

https://www.facebook.com/MeridianFestival/