Institutul Cultural Român aduce filmul românesc la Oslo

ICR Stockholm,  în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Norvegiei și Cinemateca din Oslo, organizează, în perioada 5-7 octombrie, o nouă ediţie a Zilelor filmului românesc la Oslo, manifestare culturală sub egida Centenarului României ce va avea loc la Cinemateca din Oslo (Dronningens gate 16, 0105 Oslo). Evenimentul este organizat cu sprijinul domnului Jan Erik Holst, personalitate marcantă a industriei cinematografice norvegiene, fost director al Institutului Norvegian de Film și foarte bun cunoscător al filmului românesc şi prin contribuția Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Britanic de Film, Consiliul Norvegian al Culturii și casele de producție/distribuție cinematografică Arthaus și Tour de Force.

Programul proiecţiilor de film este următorul:

Vineri, 5 octombrie

ora 18:00 - discursurile de deschidere a evenimentului, urmate de un moment muzical

Filmul de deschidere : „Pădurea spânzuraţilor”, regia Liviu Ciulei, 1964, subtitrare în limba engleză (premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes, 1965). 

ora 21:00  „Touch me not”, regia Adina Pintilie, 2018, subtitrare în limba engleză (premiul Ursul de Aur la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internațional de Film de la Berlin).

Sâmbătă, 6 octombrie

ora 13:00 „Fixeur”, regia Adrian Sitaru, subtitrare în limba norvegiană.

ora 15:00 :   Panel de discuții ce pun în centru filmulul românesc contemporan, pornind de la următoarele întrebări : Cum reușește România să genereze un val cinematografic atât de extins și interesant?Care au fost cauzele socio-politice care au sta la baza avântului cinematografic românesc de la începutul anilor 2000?

Invitați : Adriana Margareta Dancus, Einar Guldvog Staalesen, Terje Eidsvåg, Jardar Seim Moderator : Jan Erik Holst

ora 17:00 „Poziţia copilului” , regia Călin Peter Netzer, 2013, subtitrare în limba norvegiană (premiul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internațional de Film de la Berlin)

Duminică, 7 octombrie

ora 16:00  „Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu, 2017, subtitrare în limba norvegiană

ora 19:00  „Sieranevada” , regia Cristi Puiu, 2016, subtitrare în limba norvegiană

Detalii despre eveniment se găsesc pe site-ul Cinemateket : https://www.cinemateket.no/rumensk-filmhelg