Institutul Cultural Român a marcat Mica Unire în Bucovina de Nord, la Cernăuți și Vancicăuți

Institutul Cultural Roman a marcat Mica Unire in Bucovina de Nord, la Cernauti si Vancicauti

Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor, a marcat în 2017, pentru al doilea an consecutiv, Mica Unire în Bucovina de Nord, în regiunea Cernăuți și raionul Noua Suliță.

Primul eveniment a avut loc la Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuți, pe 24 ianuarie 2017, și a debutat cu o prelegere pe teme istorice susținută de prof.univ. S. Hacman, urmată de un concert de muzică tradițională românească, în interpretarea transilvăneanului Cătălin Hașa, alături de o orchestră profesionistă, din care au făcut parte Mihai-Bogdan Neagu, Mihai Ioan-Nicolae Vanga, Radu-Petru Neagu, Ioan Plăcintar și Adrian-Aristotel Plesa. Publicul numeros a primit artiștii cu deosebită căldură, prestația acestora fiind urmată de ropote de aplauze. O atmosferă de sărbătoare a fost creată de 20 de tineri, membri ai Ansamblului popular „Mugurel", coordonator artistic Larisa Popescu-Chedic, din localitatea Pătrăuţi, raionul Storojineţ, care au prezentat o suită de dansuri populare românești.

Cătălin Hașa este solist vocal în Ansamblul Folcloric al Județului Alba, având repertoriu cu precădere din două zone folclorice: Valea Geoagiului (zona unde s-a născut și a crescut) și Podișul Secașelor (zona de proveniență a tatălui). Face parte din noua generație de interpreți de muzică tradițională românească, alături de Tudor Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Sebastian Stan și Bogdan Toma.

La manifestarea culturală a fost prezent întregul corp diplomatic al României la Cernăuți. Au susținut alocuțiuni: doamna Consul General Eleonora Moldovan, dl ministru-consilier Ionel Ivan, dl. consul Edmond Neagoe și dl consul Aurelian-Nicolae Rugină. Doamna Consul General Eleonora Moldovan a felicitat Institutul Cultural Român pentru evenimentele organizate în Bucovina de Nord în ultimii ani și a punctat importanța marcării unor astfel de momente: „Fie ca Hora Unirii, faptele istorice ale înaintașilor românilor și Bunul Dumnezeu să îi ocrotească pe românii din țară și de pretutindeni, să ne ajute să promovăm darul unității naționale, ca pe o valoare sfântă, păstrată de fiecare generație". Pe scena Palatului Academic au urcat și academicianul Vasile Tărâțeanu, alături de directorul Direcției Românii din Afara Granițelor, dl Radu Baltasiu.

Cei șase artiști, însoțiți de delegația ICR, s-au deplasat a doua zi în localitatea Vancicăuți din raionul Noua Suliță, unde au concertat pe scena Casei de cultură. Acest moment a marcat prima prezență a Institutului Cultural Român în această zonă și, totodată, prima interpretare a unui repertoriu transilvănean în regiune. În deschiderea concertului au luat cuvântul consulul Edmond Neagoe, directorul Casei de Cultură, Vladimir Rață, directorul Centrului Hurmuzachi, Vasile Tărâțeanu, și directorul Direcției Români din Afara Granițelor din cadrul ICR, Radu Baltasiu. Sala Casei de Cultură s-a dovedit neîncăpătoare pentru locuitorii satelor Costiceni șI Vancicăuți. Aici, o importantă parte din public a fost compusă din profesorii și elevii liceelor de muzică locale, care au cântat cot la cot cu artiștii melodii trandiționale românești din Ardeal, Moldova și Bucovina.

Întregul proiect a fost organizat de Direcția Românii din Afara Granițelor din cadrul ICR cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți, având ca parteneri Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, Primăria și Casa de Cultură Vancicăuți.

Parteneri media: BucPress, Radio Cernăuți, Zorile Bucovinei, Blog Valea Prutului (costiceni.blogspot.com) și TV Cernăuți.