Instalația „Ascending Lotusˮ, prezentată în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Contemporană Meridian, cu sprijinul ICR

„Ascending Lotusˮ, o operă-instalație trans-realistăun proiect vizionar multiplu, sincretic și novator, un demers de artă totală, va fi prezentată în premieră, cu sprijinul ICR, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică Contemporană „Meridianˮ. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie 2022, ora 20.30, la Studioul de operă al UNMB.

Proiectul, ce se dorește a fi mai mult decât un spectacol, ar implica un spațiu performativ special construit, o arhitectură dinamică futuristă în formă de sferă. Versiunea actuală, realizabilă într-o sală convențională, sugerează, prin instalație vizuală, muzică, performance și video, metafora călătoriei ascendente a ființei trezite în spațiul celor trei lumi – TRAILOKYA – recognoscibile în șamanism, budism, kabbala, teosofie, dar și în psihologia modernă sau transpersonală.

Pe parcursul actului artistic de aproximativ 60 de minute, publicul este inițiat de un ghid transpersonalMoira – să parcurgă un traseu virtual ascendent, precum lotusul, contemplând percepții, senzații, emoții, ori stări interioare vizionare și vindecătoare, pe cele trei nivele corespunzătoare lumilor TRAILOKYEI:

1. KAMALOKA – lumea de jos a adâncurilor abisale, a subconștientului, în care interferăm cu ambientul proiectiv de lumini și umbre și baia de sonorități electronice și acusmatice;

2. RUPALOKA – lumea de mijloc a prezentului continuu, a conștiinței, în care ne conectăm pentru prima oară cu performerii dinamici din scenă (soliști polimuzicieni, ansamblu de gamelan și dansatorii din proiecție);

3. ARUPALOKA – lumea de sus a supraconștientului, a stării de grație a spiritului, a uniunii cu divinul și creatorul– imaginat printr-un dublu personaj performativ Yin/Yang ce poate fi contemplat și auzit din înaltul instalației Lotusului. Acest spațiu este pus în evidență și prin apariția entităților luminoase, a dansatorilor.

Proiectul „Ascending Lotusˮ este realizat de Mihaela Vosganian (muzică/concept artistic), Armine Vosganian (regie/video), Liliana Iorgulescu (coregrafie) și Diana Nistor, Cătălin Manea, Raluca Ghideanu (scenografie).