„Inimi cicatrizate” – în cursă pentru „Leopardul de aur“

Inimi cicatrizate - in cursa pentru Leopardul de aur

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno. Pelicula, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, a fost inclusă în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura în perioada 3-13 august 2016. Prezența delegației române la Locarno este susținută de Institutul Cultural Român și de Centrul Național al Cinematografiei.

Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno a fost înregistrată în urmă cu trei ani cu producția „Când se lasă seara peste București sau metabolism” , în regia lui Corneliu Porumboiu.

De asemenea, „Inimi cicatrizate” va fi difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a ediţie (12-20 august 2016). 

_________________________________________________________________________________________________________________________

Sinopsis:

Acțiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

„Tot efortul meu este de a scrie o carte bună şi cetibilă, poate că asta este însă prea vag pentru tine, de aceea îţi voi da mai multe explicaţii. [...] Este un document de valoare umană, valabil oriunde. Până şi în căutarea numelor personagiilor am avut grijă ca să fie nume bine alese cu rezonanţă generală. Înţelegi desigur ce-ţi scriu. Va fi astfel încât cetitorul nu-şi va pune problema unde se petrec aceste lucruri, fiind preocupat numai de toate întâmplările şi cazurile descrise. Este atât de îmbâcsită cu realităţi crunte şi sfâşietoare încât poate va trebui să renunţ la unele din ele.[...]  Vor fi realităţi mai grave şi mai copleşitoare, odăi de operaţi, pansamente în odăile albe, reci şi înfiorătoare ale clinicilor şi iubiri între bolnavi care au ghipsuri pe ei". (fragment dintr-o scrisoare a lui M. Blecher către poetul Geo Bogza, 1936).

Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Scenariul și regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen, iar mixajul a fost realizat de Cristinel Șirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură, iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producător este Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, iar producători asociați sunt Jamal Zeinal Zade și Dan Wechsler.

Inimi cicatrizate este o producție Hi Film în co-producție cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveția), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings. Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, PROGRAMUL MEDIA - Europa Creativă și EURIMAGES.

Proiect susținut de: CINEMA CITY, AdePlast SA, COVALACT, Henkel Romania, Havas, Audi România, METRO Cash & Carry România, ING Bank România, ZENITH ROMANIA, Farmacia DONA, Libra Internet Bank, CLINICA MEDICALĂ HIPOCRAT 2000 și HBO Europe.