„Influența artei bizantine asupra picturilor lui Gustav Klimt”, susținută de artista cu origini românești Zeynep Öezbay, primită cu interes la ICR Istanbul

Artista Zeynep Öezbay, cu origini românești, a susținut prelegerea cu titlul „Influența artei bizantine asupra picturilor lui Gustav Klimt” / „Gustav Klimt'in Resimlerinde Bizans Sanatının Etkisi”, în data de 21 martie 2019, la Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul. Prezentarea a fost însoțită de slide-uri power–point cu imagini diverse, din operele lui Klimt.

Publicul prezent la eveniment a primit cu mare interes tema prezentată, dar și pe autoarea acesteia, un nume care se impune din ce în ce mai mult în mediul cultural turcesc.

În deschidere, directorul ICR Istanbul, Nadia Tunsu, a vorbit despre organizarea de seri culturale la care să fie invitați tineri artiști, cum este și Zeynep Öezbay, care de altfel nu se află la prima colaborare cu ICR Istanbul, vernisând în decursul anilor alte două expoziții care s-au bucurat de un real succes. De asemenea, a punctat câteva date despre anvangardismul lui Gustav Klimt și înfluențele grecești, bizantine și chiar egiptene din opera sa.

Prelegerea intitulată "Influența artei bizantine asupra picturilor lui Gustav Klim", cu accent pe imaginea femeii, oferă o analiză a vieții artistului austriac Gustav Klimt, asupra lucrărilor sale, curentelor artistice care i-au influențat stilul și tematica, stărilor sufletești pe care le traversau femeile din picturile sale și maniera artistică prin care el reușea să le transpună în pictura sa.

Gustav Klimt a folosit imaginea femeii atât în lucrările sale cu tematică mitologică, cât și în portete. Operele sale surprind modelul femeii vieneze, contemporane epocii sale, și influențele mediului socio-cultural în care se găsește. Imaginea femeii în opera lui Gustav Klimt este văzută, uneori, ca o reflectare artistică întunecată, răzvrătită, înfricoșătoare. Frumusețea și eleganța femeii fragile, descrisă anterior în istoria artei, în arta lui Gustav Klimt este înlocuită de tipologia „femme fatale”. Imaginea femeii, în arta lui Klimt, este percepută ca fiind forma cea mai des utilizată de artist în picturile sale, fiind întregită de elemente decorative specifice anumitor tendințe din arta japoneză, cea medievală și, cu precădere, cea bizantină.

Zeynep Öezbay este născută la Istanbul în anul 1989, este fiica unei familii mixte, româno-turce. Între anii 2006 – 2007 a urmat Facultatea de Arte, specializarea Arte Plastice şi Decorative, din cadrul Universității Ovidius din Constanța. În anul 2007, Zeynep a revenit la Istanbul unde și-a continuat studiile până în anul 2010, la Universitatea de Arte Frumoase - Mimar Sinan, Facultatea de Arte, Secția Pictură. Între anii 2011 – 2013, tânăra artistă a locuit la Londra, vreme în care s-a perfecționat în tehnica picturii murale, expunându-și lucrările pe pereții restaurantelor, cafenelelor și în alte spații publice. În perioada 2013 – 2015, Zeynep a fost studenta Academiei de Modă Istanbul, secția Design Vestimentar.

După absolvire, îmbinând pasiunea dintre design și pictură, tânara începe să creeze genți împreună cu renumita artistă Zeynep Korel și să predea, în paralel, cursuri de pictură la İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi (Universitatea Tehnică Yildiz din Istanbul). Creațiile sale au fost puse la vânzare în lanțurile de magazine de fashion de lux Bilstore din Turcia. Zeynep Öezbay a realizat și o colecție de articole vestimentare, combinând stilurile vintage şi design contemporan pe care le comercializează pe un site personal. În prezent, ea este masterandă la Secția de Pictură, Facultatea de Arte Frumoase a Universității Namik Kemal din Tekirdag, Republica Turcia. Dintre expozițiile personale amintim: „Olușum”/Evolution, Galleria DANTE, Arnavutkoy, Istanbul (aprilie 2016); „Annabel”, Galleria C-ZONE, Bebek, Istanbul (august 2016); „Annabel II”, Galleria C-ZONE, Bebek, Istanbul (septembrie 2016); „The Girl From Mars”, Galleria C-ZONE, Bebek, Istanbul (octombrie 2016); „Madwoman Of The Sacred Comics” ”, Galleria C-ZONE, Bebek, Istanbul (decembrie, 2016). Zeynep Oezbay a participat la numeroase expoziții mixte naționale și internaționale: expoziție mixtă la Universitatea Ovidius din Constanța (martie, 2006,); expoziții mixte la Galeria Lal Sanat din Istanbul (aprilie, iulie, august 2010); expoziția mixtă a artiștilor istanbulioți la Bodrum (august, 2010); expoziție mixtă la 4. Levent Tenis Klübü (ianuarie și octombrie, 2011); expoziție mixtă de Ziua Internațională a Femeii la Karadeniz Egerli, ed.I; expoziție mixtă la Muzeul Atanas Șarenkov, Haskovo, Bulgaristan (iunie, 2016); expoziție mixă internațională Niksanat, ed.a III-a, la Cemal Reșit Rey (iunie, 2016); expoziție mixtă la 4. Levent Tenis Klübü (februarie, 2017).

Acest proiect s-a încadrat în evenimentele culturale pe care ICR Istanbul le promovează, având ca scop identificarea și promovarea modelelor de reușită socio-profesională, din cadrul comunităților de români din Istanbul, dar și valorificarea potențialului de imagine pe care aceștia îl reprezintă pentru România.