Industriile creative locale, promovate prin cea de-a șaptea ediție a Romanian Design Week

Industriile creative locale, promovate prin cea de-a saptea editie a Romanian Design Week

Festivalul prezintă în perioada 17-26 mai unele dintre cele mai valoroase proiecte de design și arhitectură românești


Romanian Design Week, eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, ajuns deja la cea de-a șaptea ediție, va avea loc în București în perioada 17-26 mai.

În acest an, festivalul propune publicului trei circuite care integrează peste 30 de entități din comunitățile și hub-urile creative Industria Bumbacului, Creative Tribe și Încotroceni.

La acestea se adaugă expoziția centrală, o serie de expoziții-capsulă semnate de creativi și organizații locale, dar și din Moldova sau Franța, un concept store dedicat designului românesc, dar și cea de-a doua ediție RDW Awards, premiile care încurajează excelența în industriile creative și promovează designerii români.

Expoziția centrală RDW 2019 propune explorarea în premieră a clădirii BCR din Piața Universității și cuprinde peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. Expoziția, cea mai complexă de până acum, reunește cinci categorii - Arhitectură, Design de produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar. Aceasta face parte din traseul Noaptea Muzeelor.

Vizitatorii vor putea să descopere o varietate de proiecte, de la prima bicicletă din bambus laminat din lume, un dicționar digital pentru pasionații de advertising și online, un semn de carte care adapteză lumina din camera cititorului și piese vestimentare care reclamă nevoia societății de a promova drepturi egale și respectul mutual între sexe, până la case abandonate revigorate și reintegrate în viața comunităților și instalații interactive.

Lista completă a proiectelor expuse în cadrul expoziției centrale se găsește în anexa 1.

Spațiul central RDW include și o serie de expoziții-capsulă, semnate de creativi și de organizații locale sau internaționale: Lille Metropole 2020-World Design Capital, parte din programul Sezonului România-Franța; Universitatea de Arte București și Marcel Klamer; Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură; Universitatea de Vest din Timișoara - Facultatea de Arte și Design; Zeppelin; Designforkidz; Miloš Jovanović; Moldovan Design Week; Smart Design Challenge, precum și expoziții, instalații sau branded content realizat în parteneriat cu Absolut, Brico Depôt,Illy, IKEA, MedLife și Renault.

Mai multe detalii despre aceste expoziții-capsulă se găsesc în anexa 2.

Designul expozițional este semnat și anul acesta de Attila Kim Architects și propune un traseu complex, care urmărește personalitatea și caracteristicile clădirii, dar surprinde, totodată, vizitatorul prin elementele folosite în amenajare, precum și prin integrarea conținutului. Instalațiile din interiorul clădirii sunt realizate cu sprijinul Cemacon.

Rutei expoziționale i se adaugă și un Concept Store, dezvoltat în parteneriat cu George, primul banking inteligent, care va fi deschis tuturor vizitatorilor pe parcursul celor 10 zile de festival și va prezenta o selecție de produse de design atent curatoriate, de la obiecte de ceramică, corpuri de iluminat și cărți, până la papetărie, accesorii sau bijuterii. În plus, anul acesta Romanian Design Week prezintă formatul RDW Talks, susținut de Medlife, o serie de conferințe pe teme de design, în cadrul cărora pasiunea pentru domeniu este disecată pană la cele mai fine detalii. Programul complet al acestor discuții poate fi consultat în anexa 3.

RDW 2019 sărbătorește comunitățile creative, astfel că vizitatorii vor lua parte la o demonstrație multidiciplinară, având trei clustere creative și totodată trei circuite de explorat, Industria Bumbacului Creative Tribe și Încotroceni. RDW Awards, format susținut de glo, premiază proiectele din cadrul expoziției centrale care se remarcă printr-o abordarea inedită, din dorința de a celebra ce are designul românesc mai bun de oferit în 2019. Câștigătorii trofeelor vor fi aleși de boardul creativ RDW 2019.

Romanian Design Week susține și amplifică și în 2019 discursul industriilor creative locale, subliniind contribuția majoră pe care comunitățile creative o au la transformarea capitalei într-un oraș cu adevărat modern și european.

Programul complet al Romanian Design Week 2019:

Vernisaj expoziția centrală RDW 2019 // 17 mai, 19:00 Clădirea BCR, Piața Universității

Expoziția centrală RDW 2019 // zilnic 10:00-22:00 // S: 18 mai, 20:00-01:00 (parte din programul Noaptea Muzeelor)I Clădirea BCR, Piața Universității. Biletul de intrare costă 20 de lei și se poate achiziționa de aici sau de la intrarea în expoziție.

Industria Bumbacului // 21 mai, începând cu ora 16:00 Splaiul Unirii 160. Vizitatorii vor putea face cunoștință cu un ecosistem dinamic în care orice minte creativă își găsește spațiul de co-working, NOD makerspace, vor vizita Mater, prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est, vor putea lua parte la o serie de open doors și se vor putea alătura programului propus de RECUL, Protohub, La Firul Ierbii și Fabrica Gastrobar.

Creative Tribe // 22 mai, începând cu ora 18:00 Calea Giulești 14. Participanților li s-au pregătit o serie de evenimente care îi vor conecta cu designul la mai multe niveluri: de la expoziții și o instalație interactivă, la workshop-uri, discuții despre designul vestimentar sau animație, lansarea oficială a unei școli creative și alte activități și spații de descoperit pe cele șase etaje ale clădirii ISAF, în final celebrând comunitatea cu o petrecere pe terasă.

RDW Awards (participare doar pe bază de invitație) // 24 mai, 19:30 Calea Victoriei 40-42, Teatrul Odeon. Eveniment prezentat de Mihai Gurei.

Încotroceni // 25 & 26 mai, 11:00-19:00 Cartierul Cotroceni. În acest an, Încotroceni va aduce în prim-plan tema reciclării și va sublinia nevoia acestui demers printr-un târg de obiecte vechi colectate de prin podurile vecinilor, tururi cu mașini de epocă, o seară de filme și, piesa de rezistență, un concert de jazz. Acestora li se adaugă peste 20 de curți private și grădini cu activități care se întind pe toată durata weekendului.

Romanian Design Week s-a impus în cele șase ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale:arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un festival anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

Franța - țară invitată la Romanian Design Week este o manifestare organizată în cadrul Sezonului România – Franța 2019.Anexă 1 Proiecte incluse în expoziția centrală Romanian Design Week 2019 Anexă 2 Expoziții-capsulă Romanian Design Week 2019 Anexă 3 RDW Talks 2019 by Medlife