„Independența României‟, primul film de lungmetraj românesc, proiectat de Ziua Națională la Centrul Barbican din Londra

Independenta Romaniei, primul film de lungmetraj romanesc, proiectat de Ziua Nationala la Centrul Barbican din Londra

Ziua Națională este sărbătorită la Londra printr-o proiecție specială a filmului Independența României, însoțită de muzică live compusă și interpretată de compozitoarea și pianista Lola Perrin. ICR Londra continuă astfel parteneriatul iniţiat în ultimii ani cu prestigiosul cinematograf al Centrului Barbican, prin organizarea acestui eveniment de gală în parteneriat cu Ambasada României la Londra și cu Arhiva Națională de Filme din București.
Realizat acum un secol, când cinematografia începea să se definească (existau câteva filme documentare de câteva minute, azi pierdute), Independenţa României apare ca primul lungmetraj românesc, fiind una dintre rarele producţii româneşti din acea perioadă ce au supravieţuit. Cunoscut şi ca Războiul Româno-Ruso-Turc 1877, filmul a fost cofinanţat de Casă Regală şi realizat cu ajutorul Ministerului Războiului, iar regizorul este Aristide Demetriade. Realizat în 1912 cu ocazia aniversarii a 35 de ani de la începerea Războiului, în film regăsim personaje principale inspirate din poemele lui Vasile Alecsandri, precum Cobuz sau Peneș Curcanul. Filmul reprezintă, totodată, o superproducție care a utilizat mii de figuranți, incluzându-i chiar pe unii veterani ai acestui război. De asemenea, în 2006, regizorul Nae Caranfil a realizat Restul e tăcere, având ca subiect turnarea Independenţei României, pentru care a folosit un contingent de militari necesar reconstituirii unor momente de la 1877.

Filmul va fi proiectat în cadrul seriei Silent Cinema de la Barbican Centre şi va avea muzică live originală, compusă şi interpretată de pianista Lola Perrin, compozitoare şi muziciană de origine americană, binecunoscută pe piaţa muzicală britanică. Lola a apărut în numeroase programe de radio BBC și colaborează frecvent cu scriitori, oameni de știință, compozitori și artiști. Lucrarea ei pentru opt maini la un pian, Octopus muzica, a fost prezentată în octombrie 2012 la binecunoscuta emisiune BBC3 In Tune. Lola compune des muzica la filmele mute, inclusiv la Barbican Cinema & British Film Institute, și a câștigat premiul pentru cea mai bună partitură Silent Londra în 2011 pentru coloana sonora la The Wind (Victor Sjöström, 1928).
Proiecția specială va avea loc în data de 1 decembrie 2013, la ora 16.00, la Cinema 1, Barbican. Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.