Începe Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, cu sprijinul ICR

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași se va desfășura, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în perioada 23-26 mai 2024, și va avea ca temă principală „Tămăduire în imnografie”. Evenimentul va reuni invitați din Cipru, Bulgaria și România.

Tema manifestărilor „Tămăduire în imnografie” se încadrează în tematica generală a anului 2024, declarant, în Patriarhia Română, ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de argințiˮ.De asemenea, ediția din acest an a Festivalului va marca împlinirea a 400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Dosoftei, personalitate reprezentativă a culturii și spiritualității românești.

Programul manifestărilor va cuprinde: concerte de muzică psaltică și corală de inspirație bizantină, numeroase momente liturgice, un atelier de dirijat, expoziții de icoane și documente istorice.

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași vine anul acesta cu câteva evenimente inedite. Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, va concerta pentru prima dată pe scena Festivalului, în cadrul unui spectacol de excepție, intitulat în mod sugestiv „Madrigal pentru sufletˮ, care va avea loc sâmbătă, 25 mai 2024, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Corul Madrigal va aduce spectatorilor cele mai frumoase lucrări de muzică sacră și laică de sorginte bizantină, aflate în repertoriul celebrului ansamblu. Din program, face parte și renumitul „Florilegiu bizantin”, structurat de maestrul Marin Constantin, creatorul Corului Madrigal. Lucrarea reunește tonalități originale de la Muntele Athos și din mănăstirile românești și compoziții ce aparțin lui Ioan Hrisafi, Gavriil Musicescu, Paul Constantinescu, Gheorghe Cucu, Evghenie Humulescu și Ioan D. Chirescu. La acest eveniment, intrarea se va face în baza biletelor, care pot fi achiziționate de pe www.bilete.ro.

Un alt moment inedit va fi participarea Corului Bizantin „Sfântul Ioan Damaschin”, al Sfintei Arhiepiscopii a Ciprului. Invitații din Cipru vor concerta în deschiderea festivalului joi, 23 mai 2024, alături de Corul „Chivotul”, al psalților Catedralei Mitropolitane din Iași.

Tot pentru prima dată, în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, vor participa și invitați din Bulgaria. Duminică, 26 mai 2024, Ansamblul de Cameră „Sfântul Ioan Cucuzel” va concerta alături de Corul „Tronos” al Patriarhiei Române.

Alte momente inedite din programul manifestărilor celei de-a șaptea ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași:

• Concursul Național de Muzică psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe din România

• Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Dosoftei (400 de ani de la naștere)

• Atelierul Cantus Mundi, educație muzicală și dirijat coral cu specialiștii Corului „Madrigal” și Cantus Mundi (evenimentul se adresează cadrelor didactice și dirijorilor de coruri bisericești care doresc să aprofundeze noțiunile de notație muzicală, tehnică dirijorală și interacțiune pedagogică cu copiii.)

• Gala Cantus Mundi (10 ani de la lansarea celui mai mare program de integrare socială prin muzică din România)

• Expozițiile „Parabolele Mântuitorului” și „Libertate, te iubim!”, de Elena Murariu

Locațiile în care se vor desfășura evenimentele sunt: „Sala Unirii” - Cinema Victoria, Sala „Iustin Moisescu” – Complexul Mitropolitan, Biserica „Sfântul Sava”, Muzeul Unirii, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitană.

Proiectul se desfășoară cu sprijinul partenerului special Iulius Group, precum și cu sprijinul următoarelor instituții: Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Secretariatul de Stat pentru Culte, Institutul Cultural Român, Ambasada Republicii Cipru în România, Complexul Național Muzeal Moldova, Ateneul Național din Iași, Colegiul „Sfântul Nicolae”, Ford Iași – ATI Motors Holding.

Partenerii media ai evenimentului vor fi: Trinitas TV, Radio Trinitas, Doxologia, Ziarul Lumina, Agenția de știri „Basilica” a Patriarhiei Române și Wink.

Mai multe detalii despre program și invitații acestei ediții pot fi aflate accesând site-ul www.ibmf.ro.