Începe cea de-a XIII-a ediție a Festivalul Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2023. Inaugurarea va avea loc pe 20 aprilie 2023, la Madrid, în prezența Ambasadorului României în Regatul Spaniei și al autorităților locale spaniole. Festivalul a devenit un punct de referință atât în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească, cât și în rândul profesioniștilor.

Proiectul anual de promovare a cinematografiei românești, pe care ICR Madrid l-a inițiat în anul 2010, constă în proiectarea a 5 - 6 pelicule recente în capitala Spaniei, fílmele fiind ulterior itinerate prin diverse orașe spaniole. Orașele selectate pentru itinerare anul acesta reprezintă centrele cu cele mai puternice filmoteci regionale, în termeni de public, vizibilitate și capacitate logistică: Barcelona (al doilea pol cultural al Spaniei), Valencia (în regiunea cu o imigrație românească foarte puternică și o filmotecă foarte activă, care organizează, printre altele, Festivalul Internațional de Film Cinema Jove, unde sunt selectate constant pelicule românești), Sevilla (important oraș din Anadaluzia), Oviedo, Zaragoza, Santander și Palma de Mallorca, orașe cu o concentrare importantă de resortisanți români.

Proiecțiile sunt organizate în colaborare cu Filmoteca Catalană din Barcelona, Institutul Valencian al Audiovizualului și Cinematografiei din Valencia, Primăria din Oviedo, Filmoteca din Zaragoza, Filmoteca Andaluză, Ateneul din Santander, Mallorca Film Comission și Teatre Principal de Palma.

Anula cesta, vor fi proiectate șase filme, realizate în anii 2021 și 2022:

  • Balaur / A Higher Law – r. Octav Chelaru, 2021
  • Marocco / Mikado - r. Emanuel Pârvu, 2021
  • Metronom - r. Alexandru Belc, 2022
  • Miracol/ Miracle – r.Bogdan George Apetri, 2021
  • R.M.N. - r. Cristian Mungiu, 2022
  • Spre Nord/ To the North - r. Mihai Mincan, 2022

La Madrid, Barcelona, Santander, Oviedo și Palma de Mallorca sunt invitați profesioniști din domeniul cinematografiei (producători, actori, regizori, critici) pentru a prezenta filmele propuse.De asemenea, ICR Madrid invită critici de film și jurnaliști spanioli care să prezinte o parte dintre filme și să modereze întâlnirile dintre publicul cinefil și regizorii sau actorii români invitați la festival.

Festivalul Filmului Românesc la Madrid

Muestra de Cine Rumano are loc anul acesta, la Madrid, în perioada 20-26 aprilie 2023, la Cineteca Madrid, după următorul program:

20.04 - Metronom - r. Alexandru Belc, 2022

21.04 - Marocco / Mikado - r. Emanuel Pârvu, 2021

22.04 - Balaur / A Higher Law – r. Octav Chelaru, 2021

23.04 - Spre Nord/ To the North - r. Mihai Mincan, 2022

25.04 - Miracol/ Miracle – r. Bogdan George Apetri, 2021

26.04 - R.M.N. - r. Cristian Mungiu, 2022

La inaugurare, pe lângă autorități române și spaniole, va participa și producătorul peliculei Metronom, Cătălin Mitulescu. Acesta va prezenta, alături de criticul Roberto Cueto, filmul cu care începem proiecțiile, va răspunde întrebărilor jurnaliștilor și publicului după vizionare, iar a doua zi va susține un masterclass în cadrul Cinetecii.

În ultima seară, R.M.N. va fi prezentat de actrița Judith State, protagonistă în film și care la finalul proiecției va participa la un Q&A cu publicul.

Începând cu luna septembrie, până la sfârșitul anului,Festivalul Filmului Românesc va ajunge și în alte șapte orașe spaniole.

Cătălin Mitulescu s-a născut pe 13 ianuarie 1972, iar în prezent este un bine-cunoscut regizor, scenarist și producător. Este regizorul, scenaristul și producătorul filmului de lungmetraj Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2007), inclus in selecție oficială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes si deținător al premiului “Un certain Regard” pentru cea mai bună interpretare feminină (Doroteea Petre). Totodată, este regizor și scenarist al filmului de scurtmetraj Trafic, Premiul Palme D’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2004, una dintre peliculele cu care a început noul val.

Judith State este dansatoare și coregrafă, cu studii la Broadway Dance Center (SUA). A debutat ca actriță în Sieranevada lui Cristi Puiu în 2015. În 2020 a câștigat Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol principal, pentru filmul Monștri. A fost selectată în programul European Shooting Stars 2023, pentru rolul din R.M.N.