Inaugurarea noului sediu al ICR Lisabona

Inaugurarea noului sediu al ICR Lisabona

În data de 9 aprilie 2015, Institutul Cultural Român din Lisabona inaugurează noul său sediu, aflat în vecinătatea Marii Catedrale Patriarhale a Lisabonei (Sé de Lisboa), pe strada Barão nr. 8-10. Cu această ocazie, Catedrala Patriarhală a Lisabonei va găzdui, începând cu ora 19.30, un concert susţinut de unul dintre cei mai talentaţi şi prolifici interpreţi români ai momentului, violoncelistul Răzvan Suma. Timp de aproape o oră, muzicianul va face să răsune interiorul catedralei în acordurile muzicii lui Bach (Suitele 1, 3 şi 5 pentru violoncel). Intrarea la concert este liberă, în măsura locurilor disponibile.

ICR Lisabona a funcţionat neîntrerupt, din 2007, în moderna clădire a Institutului Francez din capitala portugheză (et. 3-5). Începând din 1 aprilie 2015, reprezentanţa culturală a României la Lisabona va beneficia de un spaţiu modern și rafinat, în cel mai vizitat cartier al Lisabonei, Alfama, spaţiul fado-ului şi al street-art-ului, o arie netulburată de prejudecăţi culturale, deschisă inovaţiei continue. Eleganţa patinată a clădirii, coroborată cu designul interior ingenios, realizat în spirit contemporan, vor contribui la creşterea vizibilităţii ICR Lisabona, sporită prin situarea noului spaţiului expoziţional la nivelul parterului, accesibil direct din stradă.

Popularizarea evenimentului, realizată graţie sprijinului postului de radio portughez Antena 2, TVR Internațional, Mediafax, Observator Cultural, va avea şi un moment atipic: pe exteriorul miticului tramvai galben 28, care străbate întregul oraş şi are ca punct terminus cartierul Alfama, va fi inscripționată, timp de o lună, sigla ICR Lisabona, fiind anunțată astfel mutarea.

Violoncelistul Răzvan Suma şi-a desăvârşit ascensiunea profesională în anul 2012 prin realizarea turneelor naţionale „Vă place Bach?“, interpretând Integrala Suitelor pentru violoncel solo de J. S. Bach. Turneele "Vă place Brahms?" și "Vă place Tango?" au succedat într-o manieră de mare succes. Din anul 2009 Răzvan este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Participarea sa la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale a fost încununată de un număr impresionant de premii dintre care amintim: Premiul II la Concursul Internaţional „Giovanni Batista Viotti“ Italia (1997) şi Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de la Markneukirchen, Germania (1997). În anul 2000 a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson. Între anii 2000 și 2002, Răzvan studiază în programul Artist Diploma la Longy School of Music - Cambridge, Massachusets.

Reportaj TVR