- 22 May 2024
- Tags IRCCU Venetia
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Associazione storico–musicale „Mauro Giuliani”, organizează, vineri 24 mai 2024, de la ora 18:00, în Sala de Conferinţe din Palatul Correr, Cannaregio 2214, un recital de chitară clasică ce se adaptează pentru instrumentul cu coarde.
Concertul pune în valoare şi aduce în atenţia publicului compoziţii ale lui Ciprian Porumbescu, aflate în „dialog” muzical cu compoziţii baroce şi clasice ale unor renumiţi compozitori italieni, francezi şi germani.
Recitalul muzical va fi susţinut de „Il Duo” ce îi reuneşte pe maeştrii Rodolfo D’Orazio şi Sandro Tascione. Format în 2017, „Il Duo” constituie o simbioză originală între clasic (D’Orazio) şi modern (Tascione), care în prezent se concentrează pe proiectul muzical ce pune în valoare muzica evergreen şi muzica românească, în primul rând compoziţiile lui Ciprian Porumbescu.
„Il Duo” se bucură de aprecierea publicului şi a criticii, susţinând numeroase recitaluri şi concerte în Italia: Teatrul Rossetti din Vasto (Chieti), Palatul Municipal din Scafa (Pescara), Ambasada României la Roma, Consulatul General al României la Bari, Primăria Santa Marinella (Roma), Biblioteca Municipală din Spoltore (Pescara), Primăria Furci (Chieti), etc., fiind, de asemenea, invitat în cadrul unor emisiuni de radio şi televiziune din Italia.
Rodolfo D’Orazio a absolvit Conservatorio Statale di Musica “Guido Cantelli” din Novara, sub îndrumarea muzicologului şi chitaristului Mario Dell’Ara. În perioada 1982–1984 a urmat cursuri de specializare cu maeştrii Alirio Díaz şi Oscar Ghiglia, elevii predilecţi ai maestrului Andres Segovia. În 1975 a fondat una dintre primele orchestre de chitară clasică din Italia, cu care a obţinut, în 1997, Premiul I la prima ediţie a Concursului Internaţional “Città di Alassio”. A câştigat, de asemenea, cel de-al treilea Concurs Internaţional de Chitară “Antonio Maddalena” de la Milano, la categoriile „duo de chitară” şi „chitară şi voce”. S-a dedicat apoi studiului aprofundat al compoziţiilor chitaristului şi compozitorului Mauro Giuliani (1781–1829), înregistrând primul dintr-o serie de discuri ce conţin opera omnia a acestuia, producţie a casei discografice “Drums Classic”, şi promovând concursuri de chitară clasică. În 1990, a fondat Asociaţia istorico–muzicală “Mauro Giuliani”, al cărei preşedinte este şi în prezent. În 2017, a format un duo cu chitaristul Sandro Tascione, cu care a concertat în Italia, printre recitalurile muzicale susţinute numărându-se, în 2018, cu priejul celebrării Centenarului României Mari, cele de la Ambasada României la Roma şi de la Consulatul General al României la Bari.
Sandro Tascione a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi străine a Universităţii “Gabriele D’Annunzio” din Chieti–Pescara, apoi specializarea chitară jazz la Conservatorio di Musica “Luisa D’Annunzio” din Pescara. A activat în orchestre de jazz, iar din 2017 colaborează cu chitaristul Rodolfo D’Orazio, alături de care promovează compoziţii şi concursuri de chitară clasică, concertând în Abruzzo, Lazio, Puglia, Basilicata, etc.
Asociaţia istorico–muzicală “Mauro Giuliani” promovează cultura muzicală şi aspecte ale artei, ştiinţei şi în general ale cunoaşterii legate de aceasta, în toate formele şi expresiile sale, prin iniţiative adresate publicului cu scopul de a pune în valoare instrumentele muzicale cu coarde (lăută, chitară, liră, etc.) folosite de compozitorul Mauro Giuliani (1781–1829) în operele sale, ca şi interpretarea pieselor aparţinând repertoriului său şi secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea. De asemenea, Asociaţia încurajează cercetarea istorică privind tendinţele, curentele şi conceptele muzicale istorice, cu referire specială la compozitorul Giuliani şi la contemporanii săi.