„Imposibilitatea apropierii” aduce artiştii împreună la ICR Istanbul

ICR Istanbul împreună cu Galata Perform organizează în perioada 23-25 februarie 2018, programul New Text, New Theatre. Pe parcursul celor trei zile, dramaturgul român Ștefan Peca va susţine două ateliere de scriere dramatică și o zi de teatru-lectură din piesa „Imposibilitatea apropierii” . Astfel, în data de 23 februarie 2018va avea loc primul atelier de scriere dramatică susținut de Ștefan Peca între orele 19:00 – 22:00, la GalataPerform.  A doua zi, pe 24 februarie a.c.,este programat cel de-al doilea atelier de scriere dramatică, între orele 15:00 – 18:00, la GalataPerform, iar în data de 25 februarie se anunță spectacol-teatru–lectură a piesei „Imposibilitatea apropierii” de Ştefan Peca, între orele 14:00 -15:30, la Centrul de Artele Spectacolului A Corner in the World, din cadrul Bomontiada ALT Istanbul (http://www.acornerintheworld.com).

Actorii turci invitați sunt Melis Tezkan și Okan Urun. Spectacolul de teatru va fi urmat de o discuție între dramaturg și public, moderată de Yeșim Özsoy, directorul general artistic al proiectului New Text New Theatre.

Ștefan Peca este un nume cunoscut și cu substanță în dramaturgia românească. Studenții din școlile de profil îi studiază piesele la cursurile de istorie a teatrului românesc, iar regizorii îi montează textele. A urmat cursuri de scriere dramatică la New York University, la Royal Court Theatre, și este câştigător al primei ediţii dramAcum (2002). Ștefan Peca are o carieră de dramaturg nu numai pe plan național, ci și internațional, fiind membru partener al unei companii teatrale, PopUP Theatrics din New York. Textele lui au fost prezentate extensiv în Europa și S.U.A. Piesele care îi poartă semnătura au câştigat diferite premii, incluzând Premiul pentru Inovaţie la Heidelberg Stuckemarkt (2007) pentru România 21. În 2010, piesa Wire and Acrobats (Acrobaţi) a fost selectată între cele cinci piese de la cel mai prestigios târg de piese din Germania, Stuckemarkt din cadrul Berliner Theatertreffen. În 2012, spectacolul Târgoviște de jucărie a fost solicitat la cel mai important festival de dramaturgie din Europa, bienala New Plays from Europe de la Wiesbaden. În mai 2013, românul a fost unul dintre cei 35 de dramaturgi europeni invitați la ediția aniversară a Berliner Theatertreffen Stuckemarkt. La Centrul de Teatru Educațional Replika s-a jucat „Foamea noastră cea de toate zilele”, în Timișoara a fost montat „Hamlet”, adaptare hip hop, în colaborare cu trupa Subcarpați, iar la Teatrul Mic „Anul dispărut. 1989”.

Partenerul local Galata Perform își desfășoară activitatea din anul 2003, într-un spațiu neconvențional, din cartierul istoric al Turnului Galatei, Istanbul. A găzduit producții și a reprezentat scena principală a companiei de teatru independent Ve Diğer Șeyler (VEDST) fiind deschis artiștilor și publicului general. De câțiva ani, obiectivul său principal este oferirea unui spațiu alternativ independent, prielnic scrierii dramatice contemporane și montării unor noi piese de teatru, sub coordonarea unor specialiști din domeniu. Demarează diferite proiecte, printre care se remarcă Visibility Projects 1-8 și New Text New Theatre.

În cadrul atelierelor de dramaturgie New Text New Theatre, organizate de Galata Perform în parteneriat cu ICR Istanbul s-a alăturat în trecut de două ori apreciatul și cunoscutul dramaturg Gianina Cărbunariu, ultima participare având loc în anul 2014. În urma primei colaborări din anul 2009, unul dintre cei mai importanți regizori turci de teatru, Ozen Yula, a montat în premieră spectacolul Stop the Tempo, cu sprijinul ICR Istanbul. Piesa a fost jucată pe parcursul stagiunii teatrale de vară 2009. Stop the Tempo este prima piesă de teatru românesc contemporan montată în Turcia. În stagiunea de iarnă 2010, publicul turc a avut oportunitatea de a vedea a doua piesă a Gianinei Cărbunariu, tradusă în limba turcă în cadrul workshopului New Text New Theatre, Mady-baby.edu / Kebab în regia celebrei Zishan Ugurlu. Datorită succesului înregistrat, spectacolul s-a montat și în stagiunea teatrală de primăvară a anului 2011 și 2015, jucându-se săptămânal cu casa închisă. ICR Istanbul a sprijinit, de asemenea, participarea Mariei Manolescu la ediția 2009 a proiectului New Text New Theatre cu piesa “Sado-Mazo Blues Bar” ale cărei lecturi teatrale publice au fost organizată la Muzeul Pera din Istanbul, în regia lui Emre Koyuncuoğlu.