Imnul național, interpretat la nai de Nicolae Voiculeț alături de 40 de artiști, pe Caraiman, la Crucea Eroilor

„Deșteaptă-te, române!” se va auzi miercuri, 29 iulie 2020, ora 12.00, de Ziua Imnului Național al României, la Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, în interpretarea a 40 de artiști conduși de naistul Nicolae Voiculeț. Proiectul „Ziua Imnului Național în sunetele naiului românesc”, susținut de Institutul Cultural Român, va fi difuzat atât pe pagina de Facebook a naistului, cât și pe cea a ICR, și își propune promovarea identității și a marilor valori naționale, a patrimoniului românesc, precum și trezirea conștiinței neamului, cinstirea eroilor și a celor care au apărat în lupte România.

„În toate concertele mele cânt Imnul României cu lacrimi în ochi, dar cu o mare speranță și onoare. Acum îl voi cânta peste întreaga Românie, de la cea mai înaltă cruce din lume. Pentru mine, Imnul Național nu este un simplu cântec care se intonează doar pentru a marca niște momente, el este o rugăciune în memoria celor care și-au dat viața pentru România și un imn al demnității neamului românesc, este un îndemn pentru cei care vor să apere această țară și să o cinstească. Vă aștept să cântăm cu toții într-un glas, peste întreaga Românie, imnul nostru național!”, afirmă naistul Nicolae Voiculeț.

„Deșteaptă-te, române!”, imnul naţional al României, își are originea în poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu, și a fost publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. Poemul a fost inspirat dintr-o melodie culeasă de Anton Pann. Pe 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost intonat oficial pentru prima dată, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent Parcul Zăvoi, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. După Revoluția din 1989, „Deșteaptă-te, române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, iar Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998.

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, denumită oficial Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, este un monument istoric situat în Munții Bucegi. Acesta este de forma unei cruci latine, având o înălțime de 39,3 metri și a fost construit între anii 1924-1928 în apropiere de Vârful Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria celor 30.000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial. În anul 2013, acest monument a fost desemnat, de către Guinness World Records, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Nicolae Voiculeț, un virtuoz al naiului, este dirijor, coordonator muzical și producător. Pentru a promova cultura naţională şi spre a împărtăşi din misticismul naiului, Nicolae Voiculeţ susține că a înfiinţat, în urmă cu peste douăzeci de ani, în SUA, la Chicago, prima şcoală de nai din America de Nord. Aici a pregătit elevi să comunice în limbajul universal al naiului. Dragostea pentru pedagogie a moştenit-o de la profesorul său, Gheorghe Zamfir. A făcut cunoscută tradiţia poporului său  în sute de concerte, în diverse colţuri ale lumii. A colaborat cu orchestre filarmonice din Viena, Stockholm, Praga, Bucureşti şi Boston, a avut evoluţii artistice în lumea arabă, dar şi în Japonia, America de Nord şi America de Sud. 

Evenimentul, care face parte din turneul național D.O.R. (Dumnezeu Ocrotește România), inițiat de artist, este organizat de Asociația Culturală „Nicolae Voiculeț”, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român, al Primăriei orașului Bușteni și al Jandarmeriei Române.

Foto: Gabriel Prundaru / Facebook Bucegii în imagini