Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei, într-un recital extraordinar la Londra

Ilinca Dumitrescu si Vasile Macovei, intr-un recital extraordinar la Londra

Pentru a marca 60 de ani de la moartea lui George Enescu, recitalul lunii mai a popularei serii de concerte ce poartă numele marelui compozitor, organizată de ICR Londra neîntrerupt din anul 2007, va fi susținut de doi muzicieni de statură internațională, pianista Ilinca Dumitrescu şi fagotistul Vasile Macovei, aflați pentru prima oară pe prodigioasa scenă camerală din 1 Belgrave Square. Evenimentul va avea loc joi, 7 mai 2015, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.

Pentru a sublinia geniul integrator dar și posteritatea muzicală a lui Enescu, cei doi muzicieni au conceput un program la fel de divers ca și inepuizabila curiozitate artistică a celui mai important compozitor român, din care nu lipsesc lucrări de Schuman, Chopin, Saint-Saëns sau Benjamin Britten. Iar pentru a-l situa într-un context cultural propriu pe muzicianul care s-a nutrit nu numai din marea tradiție romantică și post-romantică, ci și din bogata lume tradițională românească, concertul va include, alături de Enescu, și lucrările mai multor compozitori români ce au fost profund influențați de spiritul enescian, printre care Paul Constantinescu, Ion Dumitrescu şi Doru Popovici.

Pianista Ilinca Dumitrescu, muzicolog, pedagog şi realizator TV, a fost decorată de către guvernul francez cu ”Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler”, o recunoaștere a staturii sale artistice naționale și internaționale. Valoarea deosebită a pianistei românce a fost, de altfel, confirmată, de-a lungul timpului, de importante premii atât în țară, cât şi în străinătate. Ilinca Dumitrescu a studiat în România alături de profesorii Cella Delavrancea şi Mihail Jora și la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova cu Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier. În 2006, pianista a obţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică - Bucureşti, cu calificativul maxim „summa cum laude”. A concertat în peste 40 de ţări şi pe aproape toate continentele. Pe lângă discografia semnificativă, repertoriul său impresionant include concerte cu orchestră, piese de recital solo (Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen, Enescu, Jora), muzică de cameră, lied. În anul 1986, discul Ilincăi Dumitrescu editat în SUA, cuprinzând interpretarea celor 14 sonate ale lui Scarlatti, a fost numit de International Record Critics Award drept „unul dintre cele mai bune albume ale anului.” Promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX – XXI au rămas întotdeauna o preocupare aparte a cunoscutei pianiste.

Prim-solist al Orchestrei ”Operei Naţionale” din Bucureşti și profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, fagotistul Vasile Macovei a susținut o intensă activitate concertistică pe marile scene naționale și internaționale. A interpretat un repertoriu de mare diversitate, atât în calitate de solist, cât și alături de mai multe formaţii camerale, printre care Hyperion, Arheus, Traiect, sau Gaudeamus. De-a lungul anilor, a colaborat cu nume de marcă precum Pierre Dervaux, Alain Marion, losif Conta sau Daniel Kientzy, printre alții. Vasile Macovei este doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.