I.L. Caragiale, omagiat de ICR Berlin la 170 de ani de la naștere și 110 de ani de la încetarea din viață

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează la sediul său duminică, 13 noiembrie, de la ora 18.00, o serie de evenimente cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea și a 110 de la încetarea din viață a dramaturgului român I.L. Caragiale.

Seara se va deschide cu proiecția filmului „Franzela Exiluluiˮ (r.: Alexandru Solomon, 2002) și va continua cu un concert susținut de Iosef Ion Prunner (pian), Valentin Albeșteanu (vioară) și Oana Cătălina Chițu Trio. Se vor interpreta lucrări de mare virtuozitate, inclusiv din repertoriul celebrului violonist Georges Boulanger, artist român pe care ICR Berlin îl va omagia în anul 2023, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea sa în orașul dunărean Tulcea. De asemenea, ICR Berlin prezintă expoziția multimedia „Caragiale Berlin-Leipzig-Berlin”, care va include o parte mai puțin cunoscută din biografia marelui scriitor I.L. Caragiale, dar și cu relația dramaturgului cu Paul Zarifopol și implicit cu orașul Leipzig, prin imagini de arhivă selectate de Cristina Enășescu.

Repertoriul concertului va include, în special, muzică românească de început de secol pe care Caragiale o îndrăgea.

Iosef Ion Prunner (pian) și Valentin Albeșteanu (vioară) vor interpreta:

Avant de mourir - George Boulanger

Hora de concert - George Boulanger

Căruța Poștei - Grigoraș Dinicu

Ciocârlia - Grigoraș Dinicu

Balada - Ciprian Porumbescu

Frumosul rosmarin - Fritz Kreisler

Bucuria dragostei - Fritz Kreisler

Por una cabeza - Carlos Gardel

„Intermezzoˮ din opera Cavaleria Rusticana - Pietro Mascagni

Trio-ul Oana Catălina Chițu va interpreta:

Zaraza
Sun balcon eu ți-am cântat o serenadă
Trenule, mașină mică
Dă-mi gurița s-o sārut
Habar n-ai tu
Pe boltă când apare luna
Aprinde o țigară
Femeia, eterna poveste
Azinoapte te-am visat
Bun îi vinul ghiurghiuliu
Vrei să ne-ntâlnim sâmbată seara

Ion Luca Caragiale (n. 1/13 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – d. 9 iunie 1912, Berlin, Imperiul German) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Criticul literar George Călinescu îl considera cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.