I.L. Caragiale interpretat multinațional la Brașov

Participanţii la cursurile de vară de limbă, cultură și civilizație românească organizate de Institutul Cultural Român vor prezenta joi, 26 iulie 2012, pe scena Şcolii Populare de Artă din Braşov, montajul teatral „D`ale amorului“ după I.L. Caragiale, montaj realizat sub îndrumarea actorului Marius Cisar.

I.L. Caragiale este considerat cel mai mare dramaturg român. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea sa, la Berlin, unde se refugiase de niciodată plictisitorul, dar de multe ori obositorul spaţiu public românesc. Piesele sale sunt jucate pe scenele teatrelor româneşti în variante clasice sau postmoderne – actori profesionişti, amatori, elevi şi studenţi răspund provocării sale: „Văz enorm şi simţ monstruos“. Dar cât de uşor este să joci Caragiale? Ce pot înţelege străinii din opera sa? Cât ține de specificul local și cât de o natură umană universală în perspectiva sa asupra afacerilor sentimentale și politice?

Acestei provocări îi răspund participanţii la cea de-a 18-a ediţie a Cursurilor de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească organizate de Institutul Cultural Român, la Braşov, în perioada 4-28 iulie. Fie că vin din Spania sau din Ucraina, din Polonia sau din Portugalia, din Belarus sau din Bulgaria, şi chiar dacă „cerneala violentă“, „Răcnetul Carpaţilor“ sau „Bibicul“ le erau expresii mai puţin familiare în urmă cu trei săptămâni, aceştia şi-au dăruit energia, imaginaţia şi curajul de a urca pe scenă coanei Zoiţica, Vetei şi Ziţei, Miţei Baston şi Mangafalei, lui Chiriac, Caţavencu şi veşnic turmentatului cetăţean.

Atelierul teatral coordonat de Marius Cisar completează seria de cursuri teoretice (limba română, cinematografie, literatură, politică şi istorie românească) şi practice (gastronomie, dans de societate, jurnalism şi pblicitate). Partenerii Institutului Cultural Român în acest demers sunt Centrul de Limbi Moderne şi Facultatea de Litere ale Universităţii Transilvania Braşov, Muzeul Casa Mureşenilor şi Centrul Cultural Reduta.

Mai multe detalii despre program AICI