Ideo Ideis #17 (re)vine în Alexandria

La cea de-a 17-a ediţie, revenirea Festivalului de teatru tânăr acasă, în comunitatea din Alexandria, marchează şi revederea cu mentorii şi trainerii a căror prezenţă la Ideo Ideis a devenit deja o tradiţie. Între 15 şi 21 august, adolescenţii din 10 trupe de teatru sunt ghidaţi de o echipă de 32 de artişti de referinţă, într-o săptămână de explorări prin teatru şi arte alăturate. Institutul Cultural Român susține și în acest an evenimentul dedicat adolescenților.

"Reîntoarcerea la Ideo Ideis în Alexandria e ca un sentiment de eliberare: se restabileşte o ordine, se vindecă o rană, se revine la o normalitate. De-abia aştept revederea!'', spune actriţa Corina Moise.

Fiecare dintre cei 150 de liceeni va alege un fel nou în care să-şi provoace creativitatea în unul dintre cele 10 ateliere de arte alăturate. Pe lângă fotografie, muzică, dans, film şi scriere creativă, în premieră în istoria festivalului, participanţii sunt invitaţi să facă primii paşi în lumea machiajului de teatru, alături de make-up artistul Sofia Iorga, sau pot testa creaţia şi producţia VR, în cadrul atelierului multimedia susţinut de Marius Cătălin Hodea.

Lista profesioniştilor care vor prelua rolul de traineri în programul atelierelor de arte alăturate continuă cu fotojurnalistul Bogdan Dincă, muzicienii Alexandru Cordonean şi Iulia Panici (Via Dacă), coregrafii Simona Dabija, Ioana Marchidan, Răzvan Rotaru, Filip Stoica (Scuze, noi!) şi Mariana Gavriciuc, dramaturga Mihaela Michailov şi regizoarea Andreea Borţun - unul dintre fondatorii Ideo Ideis. Timp de trei zile, pentru participanţi, artele vor deveni instrumente de (re)conectare la sine şi la ceilalţi.

Întâlnirile cu mentorii le vor oferi trupelor de liceeni inspiraţie şi motivaţie, amplificând căutările creative din timpul atelierelor şi încurajându-i pe adolescenţi să le continue în parcursul lor personal şi în comunităţile din care fac parte. Mentorii Ideo Ideis #17 sunt: Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Judith State, Andreea Grămoşteanu, Marius Florea Vizante, Gabriel Răuţă, Liviu Pintileasa, Florentina Ţilea, Istvan Teglas şi Maria Obretin. Întâlnirile cu ei (re)creează spaţiul safe unde nu există răspunsuri greşite, ci doar chestionări curajoase ale prezentului.

"Aştept cu mare nerăbdare reîntoarcerea festivalului acasă pentru că este, într-un fel, şi o întoarcere a mea la mine însămi în urmă cu trei ani. Am visat la momentul ăsta în fiecare an în care festivalul a luat noi forme: la săptămâna asta în care timpul parcă se opreşte în loc, sălile alea de sport, curţile şcolilor, scenele şi-ntreg oraşul parcă ne aparţin, iar noi toţi - copii, traineri şi mentori deopotrivă - părem că ne hrănim şi trăim doar cu emoţie şi bucurie. Abia aştept!'', spune Judith State. Liviu Pintileasa, Florentina Ţilea şi Gabriel Răuţă se alătură în acest an mentorilor, iar printre noutăţile absolute ale ediţiei se numără două ateliere unde participanţii vor experimenta procesul de creaţie din spatele machiajului de scenă şi realităţii virtuale
Programul de mentorat şi ateliere va fi întregit şi la această ediţie de evenimente dedicate publicului de toate vârstele din Alexandria - comunitatea în care s-a născut festivalul de teatru tânăr în urmă cu 16 ani. Pentru adolescenţii din trupele de teatru, dar şi pentru iubitorii de teatru şi film din oraş, Ideo Ideis #17 vine cu o selecţie şi mai bogată de evenimente în aer liber: spectacole de teatru pentru cei mari şi cei mici, proiecţii outdoor, întâlniri cu artişti şi profesionişti care regândesc implicarea comunitară, dar şi ateliere creative la care publicul va fi invitat să se înscrie.
Filmele din selecţia Cinemateca târzie invită comunitatea să (re)trăiască experienţa proiecţiilor în aer liber, la Ideo Ideis #17. În fiecare seară, începând cu ora 22:00, spectatorii vor urmări, cu acces gratuit, filme româneşti care s-au impus în ultimul an în competiţiile internaţionale, urmate de discuţii cu actorii şi regizorii invitaţi special la proiecţiile din Parcul Vedea.

,,Metronom”, filmul care va deschide programul Cinematecii Târzii, urmăreşte povestea de iubire trăită de doi adolescenţi din România, la începutul anilor ‘70. Anul acesta, pelicula i-a adus cineastului Alexandru Belc premiul pentru regie în secţiunea ,,Un Certain Regard” de la Cannes. Actorii Mara Bugarin şi Şerban Lazarovici, protagoniştii filmului, vor intra în dialog cu publicul după proiecţia programată luni, pe 15 august, la ora 22:00.

Marţi seară, publicul o va întâlni pe actriţa Ioana Bugarin, invitată la proiecţia filmului ,,Miracol”, un policier psihologic în regia lui Bogdan George Apetri. Considerată de prestigioasa publicaţie Variety „unul dintre cele mai bune filme de la Festivalul de Film de la Veneţia.”, pelicula urmăreşte povestea plină de suspans a unei tinere măicuţe care cade pradă unui incident nefast.

O invitaţie în lumea poveştilor, ,,Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie”(r. Andrei Huţuleac) este propunerea Ideo Ideis pentru seara de miercuri, 17 august. Primul film fantastic de familie produs în România în ultimii 30 de ani şi, în acelaşi timp, primul film caritabil din România, le va oferi spectatorilor ocazia s-o cunoască pe Mara, o fată de 12 ani care suferă de o boală incurabilă. Printr-un portal magic, ea reuşeşte să pătrundă în poveştile lui Ion Creangă, unde-l va cunoaşte pe Nică, în compania căruia îşi va recăpăta speranţa. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu Matei Dima (BRomania) şi Mihai Mănescu, doi dintre autorii scenariului inspirat din fapte reale.

,,România sălbatică”,cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din ţara noastră, se va vedea pe marele ecran în Alexandria joi, pe 18 august. La realizarea producţiei care surprinde imagini din locuri neatinse de om, Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache au lucrat mai bine de zece ani, documentând fauna şi flora de-a lungul celor patru anotimpuri.

„Probabil că R.M.N. este cel mai politic şi mai polemic film pe care l-am făcut eu vreodată”, declară regizorul Cristian Mungiu despre producţia care s-a bucurat anul acesta de o premieră mondială la Cannes. Povestea e inspirată de evenimentele din 2020, când localnicii din satul Ditrău i-au forţat să plece pe muncitorii din Sri Lanka veniţi să lucreze la o brutărie locală. După proiecţia de vineri, 19 august, actriţa Judith State va intra în dialog cu spectatorii, pornind de la întâmplările revoltătoare din film.

,,Imaculat” (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark) a cucerit trei premii importante la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a fost distins cu Premiul FIPRESCI la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. O poveste despre inocenţa pierdută, despre efectele nefaste ale relaţiilor toxice şi despre abuz, filmul va fi proiectat sâmbătă şi va fi urmat de o discuţie la care vor participa actorii Ana Dumitraşcu şi Cezar Grumăzescu.

Un moment inedit cu caracter cinematografic va avea loc duminică, în ultima seară de festival, când vor fi proiectate 10 poveşti filmate, aparţinând fiecărei trupe participante. În cadrul ediţiei de anul acesta, Ideo Ideis în parteneriat cu Liternet şi Ficţiuni reale – o iniţiativă creată de Florin Piersic Jr., a lansat provocarea (re)creează-ţi copilăria. Timp de 4 zile, membrii comunităţii Ficţiuni reale, alături de adolescenţii din trupele de teatru care participă la a 17-a ediţie Ideo Ideis, au răspuns provocării scriind poveşti scurte, de maxim 500 de caractere, prin care au încercat să (re)imagineze primii ani din viaţă. La final, 10 texte au fost selectate pentru a prinde viaţă pe ecran, fiecărei trupe fiindu-i încredinţată misiunea de a pune în imagini şi sunet interpretarea uneia dintre ele. Rezultatele finale vor putea fi văzute de spectatori la Ceremonia de închidere de duminică, 21 august, de la ora 20:30.

Programul complet al tuturor evenimentelor dedicate comunităţii din Alexandria la cea de-a 17-a ediţie Ideo Ideis este disponibil online: ideoideis.ro/festivalul-program17.