ICR Viena în circuitul evenimentului „Noaptea lungă a muzeelor” din Austria

Pentru al treilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), participă la evenimentul „Noaptea lungă a muzeelor“ care s-a desfăşurat sâmbătă, 7 octombrie 2017, între orele 18.00 şi 01.00. La Galeria ICR Viena au avut loc trei tururi ghidate (orele 19.00, 21.00 şi 23.00) care au prezentat expoziţia Play&Rewind, un proiect conceput de Romanian Design Week pentru VIENNA DESIGN WEEK 2017, festival la care România este ţară invitată. În intervalul orar 22.30-01.00, la sediul Institutului, vizitatorii au putut asista la workshop-urile culinare Tischlein Deck Dich – proiect realizat de Alexandra Trofin şi Farkas Pataki (biroul Vitamin Architects din Timișoara), prezentat în cadrul secţiunii „Stadtarbeit” a VIENNA DESIGN WEEK înperioada 29 septembrie – 8 octombrie în diferite spaţii din Viena.

„Noaptea lungă a muzeelor”, aflată în acest an la a 18-a ediţie, este organizată la nivel naţional de ORF (Televiziunea Naţională din Austria) şi cuprinde expoziţii şi evenimente conexe în muzee, galerii, precum şi în alte instituţii de cultură din Austria, deschise publicului în intervalul orar 18.00-01.00. Ediţia din acest a reunit 670 de instituţii din Austria, din care 129 de instituţii din Viena.

Expoziţia Play&Rewind gravitează în jurul universului copilăriei și reunește pretexte și practici de joc din trecut, jucării actuale și obiecte de design contemporan care investighează rolul jocului și al ... memoriei. Proiectul prezintă o selecție de obiecte ludice, care se remarcă prin modularitate și ingeniozitate și își propune să permită vizitatorilor să testeze, să se joace și să ... își aducă aminte. Designul expoziției este semnat de Attila Kim, iar designerii ale căror lucrări au fost selectate pentru a fi prezentate în cadrul acesteia sunt: Agnes Lukacs, Constantin Alupoaiei (IzziDesignBox), Atelier Mustață, Cosânzeana, Prototip Studio, eematico, Eliza Yokina, Vlad Tomei și Mihai Gheorghe, Iungo Studio, Loreta Isac, Cohn&Jansen JWT, Asociația Illustrart, Mormi, Nod Makerspace, Oana Iacob, Paul Dersidan, Radu Abraham, Ubikubi și Vlad Oană.

Dedicat design-ului social, Tischlein Deck Dich explorează caracterul multicultural al gastronomiei și își propune să creeze oportunităţi de interacţiune şi schimb intercultural în spațiul public prin prisma artei culinare. Biroul de arhitectură din Timişoara a proiectat o lucrare mobilă, instalaţie care încorporează o bucătărie urbană minimalistă şi ingenioasă, unde se pot desfăşura sesiuni de gătit.

În cadrul „Nopţii lungi a muzeelor”, Biblioteca ICR Viena va fi deschisă pe toată durata evenimentului, prezentând oferta de carte a ICR Viena: cărţi ale editurii Institutului Cultural Român, colecția de carte a Ministerului Afacerilor Externe, colecții realizate din donații (fondul de carte „Ileana și Terenţiu Jiva”, fondul de carte ERSTE Östereichische Spar-Casse Privatstiftung Wien şi colecţia donată de către Veronica Groth-Popescu).

Informaţii suplimentare „Noaptea lungă a muzeelor” din Austria sunt disponibile pagina langenacht.orf.at.