ICR susține Sieranevada în cursa pentru Oscar

ICR sustine <i>Sieranevada<i> in cursa pentru Oscar

Lungmetrajul Sieranevada, regizat de Cristi Puiu, desemnat să reprezinte România la Premiile Americane de Film 2017, este în cursa pentru o nominalizare la Oscar - categoria „cel mai bun film într-o limbă străină". În perioada 29 noiembrie - 6 decembrie 2016, în SUA se derulează o campanie de promovare a filmului Sieranevada, susţinută de statul român, prin Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român și Ministerul Afacerilor Externe. Campania de promovare include proiecții ale filmului, conferinţe de presă şi întâlniri Q&A cu participarea principalilor vectori de imagine ai filmului etc.

Până la 6 decembrie 2016, la Los Angeles și New York sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americane. Actorii Rolando Matsangos și Judith State sunt prezenți la toate proiecțiile dedicate membrilor Academiei Americane de Film. Campania de promovare a filmului în cursa pentru Oscar este susținută de Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cinematografiei.

Filmul Sieranevada, care a deschis competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, a ocupat, timp de mai multe săptămâni, primul loc în topul celor mai bune pelicule lansate în Franţa, potrivit unui clasament întocmit de site-ul cu specific cinematografic AlloCiné.fr. Sieranevada a fost prezentat în secţiunea Masters a Festivalului de Film de la Toronto (TIFF), şi a castigat două premii la Festivalul de Film de la Chicago, Gold Hugo pentru cel mai bun film şi Silver Hugo pentru cel mai bun regizor.

Sieranevada, care îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, a avut premiera, în cinematografele din România, la începutul acestei toamne.

Cel de-al 4-lea lungmetraj regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălășoiu; Jean Paul Bernard, Filip Muresan și Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi au semnat montajul iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu -producător.

Sieranevada este o producție Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Region Ile de France, Eurimages. Cu participarea: HBO Romania, Aide aux Cinemas du Monde, Valvis Holding Distribution, Centre National du Cinema et de l'Image Animee, Ministere Des Affaires Etrangeres et du Developpement International, Institut Francais, Arte France.

29 noiembrie 2016 / Proiecție Beverly Hills (Rodeo Dr., Ste. 140. Beverly Hills, 90212)

30 noiembrie 2016 / Proiecție AwardsLine/ Deadline Screening Package Los Angeles (Landmark Theaters, Westside Pavilion Mall, 10850 W Pico Blvd, Los Angeles, CA 90064)

6 decembrie 2016 / Proiecție Soho House (Soho House, 29-35 9th Ave, New York, NY 10014)