ICR susține prezența românească la Festivalul de film de la Cannes

La cea de-a 68-a ediţie a Festivalul internațional de film de la Cannes, programat între 13 şi 24 mai, participă anul acesta aproape 35.000 de profesioniști din lumea filmului și peste 4500 de ziariști.

Vor fi proiectate 83 de lungmetraje, dintre care 53 figurează în selecția oficială. Americanii Joel si Ethan Coen prezidează juriul din care mai fac parte actrita spaniolă Rossy de Palma, cea franceză Sophie Marceau şi britanica Sienna Miller. Juriul trebuie să ajungă la un consens asupra filmelor care le sunt pe plac, nu să se transforme în "critici de cinema" - a mărturisit Joel Coen.

Prezența românească, posibilă şi cu sprijinul ICR prin reprezentanţa de la Paris, este una substanțială. 32 filme se află în diversele secțiuni ale festivalului, din care patru în selecțiile oficiale.

În secţiunea Un certain regard (care numără 19 filme) se află două filme româneşti: "Comoara ", în regia şi scenariul lui Corneliu Porumboiu şi "Un etaj mai jos ", cel mai nou film al regizorului Radu Muntean. Ambele filme vor avea premiera mondială la Cannes, "Un etaj mai jos" pe 14 mai, iar "Comoara" pe 21 mai.

Scurtmetrajul “Ramona” de Andrei Creţulescu face parte din selecţia Semaine de la critique, secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes. Acest film de 20 de minute, fără dialog, al cărui sinopsis pe site-ul festivalului este "O fată. O maşină. Noapte. Nici o coincidenţă" va avea premiera mondială tot la Cannes.

Proiectul de lungmetraj "Frontiere/Borders " (Romania-Danemarca), regizat de Ionuţ Piţurescu, este invitat în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes în cadrul secţiunii Atelier de Festival a Cinefondation. Ionuţ Piţurescu este deja deţinător al unui premiu, în 2010, la Quinzaine des Réalisateurs, pentru "Căutare ".

În cadrul secţiunii Short Film Corner se află 14 scurtmetraje româneşti, iar programul Romanian Short Waves prezintă 200 de minute de scurt-metraje româneşti. Romanian Short Waves este un program produs de Asociaţia Secvenţe şi care este susţinut şi în acest an de Institutul Cultural Român prin reprezentanţa de la Paris.

Filmele româneşti din Short Film Corner sunt : “Idle“ de Raia Ana Al Souliman, “What God Wants, God Gets, God Helps Us All“ de Mihai Pîrcălabu, “Cu lapte, fără zahăr“ de Razvan Macovei şi Andrei Florescu, “Tibi “ de Dan Iliuţă, “Maşina de făcut teme“ de Ariana Pendiuc, “Nunta lui Iov“ de Ciprian Mega, “Filmul de la capătul lumii“ de Gheorghe Preda, “The Box “ de Alexandru Fotea, “Castane & ghinde“ de Ana Boariu, “Lingura veche“ de Mick Davis, “Sin“ de Isabella Santo, “Mesagerul“ de Radu Potcoavă, “Dopul scuză mijloacele“ de Mihai Ionescu, “In the House“ de Ana-Maria Comanescu.

Criticul de film Irina Trocan va fi prezentă în secţiunea Semaine de la critique, în programul Jeunes Talents Critiques. Irina Trocan este coordonatoarea revistei "Acoperişul de Sticlă".