ICR susține participarea scriitoarei Tatiana Țîbuleac la Festivalul de Literatură din Roma

Accademia di Romania din Roma sprijină participarea scriitoarei Tatiana Țîbuleac la Festivalul de Literatură din Roma, care va avea loc joi, 11 iulie 2024, la Stadium Palatinum din Roma.

Tatiana Țîbuleac va susține o lectură în direct a unui text inedit, scris special pentru această ocazie, în limba originală. Textul va fi tradus în limba italiană de Bruno Mazzoni.

Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de mai bine de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”.Festivalul presupune 5 seri dedicate literaturii, având ca invitați scriitori italieni și internaționali de prestigiu, care vor citi în limba originală texte literare inedite. Traducerea textelor va fi publicată pe un ecran.

Fiecare seară presupune intervenția a 4 scriitori și este armonizată printr-un spectacol de lumini, muzică și dans.

Ediția din acest an este dedicată figurii scriitoarei Elsa Morante, autoarea celebrului roman „La Storia”, de la a cărui primă ediție din 1974 se împlinesc 50 de ani. Titlul ediției:“Questa è la Storia. Omaggio a Elsa Morante”.

Programul celei de-a 23 a ediții:

7 iulie

Rustica X Band - Pasquale Innarella

Carlo Cecchi citește fragmente din La storiade Elsa Morante

Start again / Ricominciare – Anna Metcalfe

Ida Ramundo io l’ho conosciuta – Silvia Avallone

Ascanio Celestini citește Storie di uno scemo di guerra

Musica de și cu Ginevra Nervi

9 iulie

بارت نوخس / Sabbia rovente – Amira Ghenim

L’envolée / Spiccare il volo – Laurent Petitmangin

Câștigătoarea Premiului Strega

L’Amore è un delitto – Maurizio de Giovanni

Musica de și cu Ginevra Nervi

11 iulie

Bella. The Divine Genius of Dogs / Bella. Il genio divino dei cani – Peter Cameron

The Box of Letters/ La scatola delle lettere – Temim Fruchter

Oameni ai nimănui /Gente di nessuno – Tatiana Țîbuleac

Musica de și cu Ginevra Nervi

13 iulie

Épocas y mujeres /Le donne e i tempi – Alicia Giménez-Bartlett

Il peso della storia – Alessandro Piperno

History and its histories /La Storia e le sue storie – Claire Messud

Musica de și cu Rita Marcotulli

16 iulie

Iaia Forte citește fragmente din La Storiade Elsa Morante

Big Ideas/ Grandi idee – Paul Lynch

The Flood/ Alluvione – A.K. Blakemore

ולכתסת לע םיימשה /Guardate il cielo – Roy Chen

Musica de și cu Rita Marcotulli

Programul este realizat și gestionat de Simona Cives, responsabilă a Casa delle Letterature, cu contribuția comitetului științific compus din protagoniști de mare relevanță în panorama literară italiană: Paolo Di Paolo, Melania Mazzucco, Davide Orecchio, Igiaba Scego și Nadia Terranova.

Regia și coordonarea artistică: Fabrizio Arcuri.

Organizatori: Biblioteche di Roma; Consiliul de Cultură al Primăriei Roma; Zétema Progetto Cultura, în colaborare cu Parcul Arheologic al Colosseumului, SIAE-Societatea Italiană a Autorilor și Editorilor, sub auspiciile Centrului pentru carte și lectură. Cu participarea următoarelor institute culturale străine și ambasade din Roma: Institutul Cervantes, Institut Français di Roma, Institut Français Centre Saint-Louis-Roma, American Academy in Rome, Accademia di Romania in Roma, Ambasada Mexicului, Ambasada Republicii Elene. Cu patronajul: AIE-Asociația Italiană a Editorilor, ADEI-Asociația Editorilor Independenți.

Despre autoare: Tatiana Țîbuleac (n.1978,Chișinău) este o scriitoare din Republica Moldova. A studiat jurnalism și comunicare la Universitatea de Stat din Moldova. A devenit cunoscută pentru rubrica „Povești adevărate” care a apărut în ziarul Flux la mijlocul anilor 1990. Din 1999 a lucrat ca reporter TV și prezentatoare de știri în cadrul PRO TV Chișinău. S-a stabilit laParis în 2008, unde lucrează în domeniul audiovizualului. Tatiana Țîbuleac și-a făcut debutul editorial cu Fabule moderne, iar cea de-a doua carte Vara în care mama a avut ochii verzi a apărut în 2017 la Editura Cartier, în colecția Rotonda. Ediția română a ajuns la un tiraj total de 22.500 de exemplare. Cartea este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018). Romanul a apărut în franceză, spaniolă, norvegiană, germană și poloneză. Ediția spaniolă, apărută în 2019 la Editura Impedimenta, a câștigat Premiul European Cazino de Santiago.

Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut în 2018 la Editura Cartier, a fost distins cuPremiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019),fiind tradus în franceză, spaniolă, bulgară, catalană și albaneză. Tatiana Țibuleac este laureată a Premiului Național al Republicii Moldova, acordat în 2019.

În Italia a apărut în acest an romanul L’estate in cui mia madre ebbe gli occhi verdi, publicat la Keller Editore, în traducerea Ilenei M. Pop.

Informații și program: ora 21, intrarea este gratuită și liberă, în limita locurilor disponibile. Biletele sunt distribuite la intrare, începând cu ora 20:00.

Programul complet: culture.roma.it/festivaldelleletterature

Adresa: Stadio Palatino (Via di San Gregorio, 30, Roma)