ICR susține participarea românească la Festivalul internațional de Film de la Sarajevo

Institutul Cultural Român susține participarea românească la cea de-a 29-a ediție a Festivalului internațional de Film de la Sarajevo, care va avea loc în perioada 11-18 august 2023. Ediţia 2023 prezintă opt producţii cinematografice româneşti în cadrul secţiunilor de competiţie, după cum urmează:

1. Secțiunea Competition Programme – Documentary Film:

- My Muslim Husband, r.: Alexandra Lizeta, Laura Bărnuți, Daniel Ioan Bărnuți

- Fairy Garden, r.: Gergő Somogyvári (coproducție)

- Between Revolutions, r.: Vlad Petri

2.Secțiunea Competition Programme – Feature Film:

- Day of the Tiger, r.: Andrei Tănase (coproducție)

- Libertate, r.: Tudor Giurgiu

3. Secțiunea Competition Programme – Student Film:

- Glass Fingers, r.: Alina Gheorghe

- 99.999%, r.: Alexandra-Roberta Serban

4. Secțiunea Competition Programme – Short Film:

- Between the Edges of the Day, r.: Andreea Lăcătuș

Filmul Libertate, r.: Tudor Giurgiu va avea premiera internațională în cadrul acestui festival, unde va intra în cursa pentru marele trofeu, numit The Heart of Sarajevo. Inspirat din fapte reale, Libertate spune o poveste mai puțin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. Pentru proiecția filmului Libertate se vor deplasa la Sarajevo, cu sprijinul ICR, doi membri ai echipei: Viorica Petrovici, scenograf și creator de costume și coordonatorul de producție Vlad Socea.

Din distribuția filmului fac parte Cătălin Herlo, Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol, Ionuț Caras, Alex Calangiu. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Napoleon Helmis, iar imaginea a fost realizată de Alex Sterian.

Premiera oficială a filmului a avut loc la cea de-a 22-a ediție a TIFF, unde a câștigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program.

Synopsis

Sibiu, decembrie 1989. În haosul generat de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat de Armată și acuzat că e terorist.

Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina) a fost fondat în 1995, spre finalul Asediului de la Sarajevo, cu scopul de a ajuta la reconstruirea societății civile și la păstrarea spiritului cosmopolit al orașului și este considerat unul dintre cele mai importante concursuri de film din Europa de Sud-Est. La fiecare ediție a festivalului este prezentată o varietate de lungmetraje și scurtmetraje din întreaga lume, care atrage nume de rezonanță în domeniu, profesioniști și tineri cineaști, reprezentanți mass-media și o numeroasă audiență. În anul 2019, festivalul a primit o recunoaștere specială a înaltelor sale standarde de organizare și selecție din partea Academiei Americane a Artelor și Științelor Filmului (AMPAS), instituție internațională cunoscută datorită decernării prestigioaselor premii Oscar. AMPAS a acordat Festivalului de Film de la Sarajevo statutul de festival calificat pentru Premiul acestei Academii la categoria „Film de scurtmetraj”. În consecință, scurtmetrajele care câștigă premiul „Heart of Sarajevo” sunt nominalizate pentru concursul de scurtmetraj al Academiei Europene de Film (EFA) și devin eligibile pentru categoria de scurtmetraj animat și scurtmetraj de acțiune live ale Premiilor Oscar. Festivalul primește peste 100.000 de vizitatori, are 19 categorii de film, programul competițional fiind deschis pentru 21 de țări, printre care și România.