ICR susține participarea românească la Berlinala 2017

ICR sustine participarea romaneasca la Berlinala 2017

Ca în fiecare an, în luna februarie ia startul Festivalul Internațional de Film de la Berlin ( Berlinală), un mare eveniment cultural și unul dintre cele mai importante evenimente din industria internațională de film. Aproximativ 335.000 de bilete vândute, peste 20.000 de vizitatori din 122 de ţări, dintre care peste 3.800 de jurnaliști: arta, glamour-ul, petrecerile și de afacerile sunt inseparabile la Berlinală. Programul public al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin  prezintă în fiecare an aproximativ 400 de filme, de cele mai multe ori în premieră mondială sau europeană, filme de toate genurile, lungimi și formate, regăsindu-se în diferitele secțiuni. Producţiile româneşti au făcut parte, în ultimii ani, în mod repetat, din programul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

La cea de-a 66-a ediţie a Berlinalei participă din România:

Competiţie:

Ana, mon amour, Regie: Călin Peter Netzer

Cu: Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti, Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Carmen Tanase

Premiera mondială va avea loc pe 17 februarie în cadrul competiției de la Berlinală. 

Pe 18 februarie, în cadrul Festivalului, vor mai avea loc încă trei proiecții ale filmului.

Toma o cunoaşte pe Ana pe când amândoi erau  studenţi la Facultatea de Litere. Ana are o tulburare nevrotică ușoară şi suferă de atacuri de panică. Toma o urmărește în fiecare colt întunecat în care ea ajunge, și se luptă cu părinţii lui când ei o resping. Acceptă să devină tată și se căsătorește cu ea, devine bona ei, șoferul ei, devine totul pentru ea. Toma pare să deţină controlul asupra relaţiei, dar de fapt el doar gravitează în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forţându-se până la limită, încercând să o salveze. Atunci  când Ana își învinge temerile și se adaptează lumii exterioare, Toma rămâne singur, încercând să pună piesele puzzle-ului împreună, străduindu‐se să înţeleagă vîrtejul prin care a trecut.    

Călin Peter Netzer s‐a născut în 1975 în Petrosani,  România. În 1983 a imigrat în Germania împreună cu părinţii săi, iar în 1994 s-a întors în Romania unde a urmat cursurile Facultăţții de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică. Primele sale filme de scurt și lung metraj, ambele intitulate „Maria", au fost selectate la festivaluri prestigioase şi au câștigat premii la Locarno (Grand Prize of the Jury şi Silver Leopards pentru actori). Lung metrajul s fost nominalizat pentru EFA Awards în 2003. Cel de-al doilea lung metraj „Medalia de onoare" (2009) a fost selectat la peste 30 de festivaluri, a câştigat premiul Silver Alexander la Thessaloniki şi alte premii la festivalurile de la Torino, Miami, Durres, Los Angeles şi Zagreb. „Poziţia copilului" (2013), e cel de-al treilea film de lung metraj al său  şi a primit Ursul de Aur la Berlinale. Cu filmul „Ana, mon amour" (2017), Călin peter Netzer se întoarce în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Berlinale Talents: Ilinca Călugareanu, regizoare; Ioana Mischie, regizoare; Alexandru Potocean, actor; Monica Stan, scenarist; Carmen Tofeni, operator; Andra Popescu, producător; Matei Truță, distribuitor;

Shooting Stars: actorul Tudor Aaron Istodor.

Standul României din cadrul European Film Market.

Mai multe informaţii pe www.berlinale.de.