ICR susţine participarea lui Cosmin Perţa la Festivalul Internaţional de Poezie „Luna de Locos”

Institutul Cultural Român susține participarea poetului, prozatorului, eseistului şi editorului român Cosmin Perţa,la „Luna de Locos – Festivalul Internaţional de Poezie” de la Pereira, Columbia. Evenimentul se desfășoară în perioada 28 august -1 septembrie 2018.

Cu această ocazie vor avea loc o serie de discuţii, dezbateri şi evenimente conexe la care vor fi invitaţi peste 30 de scriitori de talie internaţională din Italia, Mexic, Spania, Puerto Rico, Chile, Venezuela, Canada, Argentina, Peru şi Columbia. Cu toţii vor prezenta fragmente din creaţiile proprii în diverse locaţii şi spaţii performative inclusiv săli de teatru şi centre educaţionale.

„Luna de Locos-Festivalul Internaţional de Poezie” de la Pereira este unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de gen din America Latină şi Columbia, susţinut de parteneri media internaţionali şi de Minsterul Culturii din Columbia.

Cosmin Perţa este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A continuat studiile la Universitatea din București (UB), unde a obținut o diplomă de masterat în literatură și titlul de doctor în litere cu o teză despre fantastic în literatura est-europeană. A debutat în anul 2002 cu placheta Zorovavel (Editura Grinta, Cluj) debut girat de o prefață a lui Victor Cubleșan și de un cuvânt al lui Ion Mureșan. Au urmat volumele de versuri Santinela de lut (Editura Vinea, 2005), Cântec pentru Maria (Editura Vinea, 2007), Bătrânul, o divină comedie (Editura Charmides, 2009), Fără titlu (Editura Paralela 45, 2011). Format ca poet, s-a afirmă ca prozator odată cu romanul Întâmplări la marginea lumii (Editura Cartea Românească, 2007), continuând cu volumul de proză Două povestiri (Editura Tracus Arte, 2010), Teofil și Câinele de lemn (Editura Herg Benet, 2012), Vizita (Editura Herg Benet, 2013), În urmă nu mai e nimic (Editura Polirom, 2015).

În 2011 a publicat, la Editura Tracus Arte, eseul Introducere în fantasticul de interpretare, iar în 2012 monografia Radu G. Țeposu, rafinament și intuiție, la Editura MNLR.

Pentru romanul Teofil și Câinele de lemn a fost desemnat Tânărul prozator al anului 2012.

Pe plan internaţional Cosmin Perţa a participat în calitate invitat la „Festivalul Internaţional de Traducere şi Interpretare Poetică con barqueira e remador din Galicia, Spania (octombrie, 2014), Festivalul Kikinda Short din Serbia, editia a X-a (iulie 2015), „European Short Story Festival” de la Zagreb, „Granada International Festival of Poetry”, Nicaragua. A reprezentat România la „Festivalul Internaţional de Carte din Lima”, Peru (septembrie 2017).

Parteneri şi/sau co-organizatori: Columbian Institute of Culture, Departamentul Guvernamental din Risaralda, Universitatea Tehnologică din Pereira, Camera de Comerţ din Pereira