ICR susține participarea galeriei „Allegra Nomad” la Târgul „Art Paris Art Fair”

ICR sustine participarea galeriei Allegra Nomad la Targul Art Paris Art Fair

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea Galeriei Allegra Nomad la Târgul de Artă Contemporană „Art Paris Art Fair”.

Inaugurat în 1998, „Art Paris Art Fair” a devenit în ultimul deceniu unul dintre cele mai importante târguri de artă contemporană din calendarul cultural european și al doilea târg ca importanță, desfășurat în capitala franceză, după FIAC (Foire International d’Art Contemporain). Prezența galeriei românești Allegra Nomad, aflată la cea de-a treia selecție și participare, reprezintă o ocazie excelentă de promovare a artei românești contemporane. La târg participă anual aproximativ 200 de galerii din întreaga lume, triate dupa o selecție riguroasă a unui juriu format din galeriști importanti,curatori, critici,directori de muzee si colecționari.

Allegra Nomad Gallery va fi prezentă cu o expozitie dedicată lui Julian Mereuță (1943-2015), artist român ce și-a desăvârșit cariera la Paris si a cărui importanță istorică pentru arta romanească este în prezent recuperată în tară prin efortul conjugat al unor institutii precum MNAC, Salonul de proiecte, Uap, revista Arta.  Absolvent al Facultății de Arte Frumoase de la București (1960-1965), Julien Meruță s-a afirmat prin proiecte dedicate filmului experimental, dintre care menționăm THE LOST DEAD ONE (1962). În 1978 s-a stabilit definitiv în capitala franceză iar proiectul său ENDLESS MOTION IN A CRETAN VILLAGE MOVIES, NORTH BY SOUTH (fotografie și instalație) a fost achiziționat de FNAC (National Fund for Contemporary Arts). În 2010 ICR Berlin a organizat o amplă expoziție de grup în Leipzig ce a cuprins lucrări ale artistului, alături de cele ale lui Mircea Cantor, Constantin Flonder, Gili Mocanu ș.a

Proiectul Galeriei Allegra Nomad este singurul proiect din România selecționat să participe la ediția de anul acesta al ART Paris Art Fair.