ICR susține egalitatea de șanse, promovată în cadrul Conferinței Femeilor Francofone

ICR sustine egalitatea de sanse, promovata in cadrul Conferintei Femeilor Francofone

Președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, alături de reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale și Ministerului Afacerilor Externe, a întâmpinat-o, miercuri seară, la Teatrul Național București, pe E.S. doamna Michaëlle Jean, secretarul general al Organizației Internationale a Francofoniei(OIF). Cu această ocazie, președintele ICR a oferit doamnei Michaëlle Jean un album de artă editat de ICR, în semn de apreciere pentru deschiderea avută de secretarul general OIF în dezvoltarea relațiilor culturale în zona francofoniei.


Conferința femeilor francofone, aflată sub înaltul Patronaj al Președinției României, se desfășoară la București, timp de două zile, pe 1 și 2 noiembrie 2017, sub titulatura „Creație, inovație, antreprenoriat, creștere economică și dezvoltare: femeile se afirmă!“ Prima zi a Conferinței Femeilor Francofone s-a încheiat, miercuri seară, la Teatrul Național București (TNB), cu un eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale. 

În foaierul TNB, participanții au avut ocazia să admire o expoziție de design vestimentar românesc. A fost reprezentat și un fragment din recentul spectacol în regia lui Ion Caramitru — „Magic Național“. Printre spectatori, s-au mai numărat președintele statului Mauritius, E. S. doamna Ameenah Gurib-Fakim, ambasadori, miniștri și alți demnitari, lideri de organizații active în domeniul de afaceri și în promovarea egalității de gen, femei de afaceri din peste 30 de state. Reuniunea s-a bucurat și de participarea unei laureate a Premiului Nobel pentru Pace, doamna Ouided Bouchamaoui, președintele Uniunii Tunisiene a Industriei, Comerțului și Artizanatului.

De asemenea, Institutul Cultural Român a găzduit timp de trei zile (31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2017), Festivalul Filmului Francofon. Președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, alături de vicepreședinții instituției, domnul Bela Dan Krizbai și domnul Mirel Taloș, i-a întâmpinat, marți seara, pe oaspeții din România și din celelalte state membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei care au participat la deschiderea festivalului. La eveniment au fost prezenți domnul Sergiu Nistor, consilier prezidențial, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, președintele Institutului Cultural Francez la București și reprezentanți OIF din statele membre. În deschiderea festivalului au luat cuvântul secretarul general OIF, doamna Michaëlle Jean, și directorul OIF pentru Europa Centrală și Orientală, doamna Rennie Yotova. 

„Salutăm inițiativa adoptării unei Strategii a Francofoniei pentru egalitatea dintre femei și bărbați, în contextul unei noi realități socio-culturale care presupune o implicare activă a femeilor în consolidarea relațiilor instituționale bilaterale. Totodată, îmi exprim convingerea în dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre Institutul Cultural Român și Organizația Internațională a Francofoniei, în contextul principiului diversității și dezvoltării culturale promovate de OIF“, declară doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

„Institutul Cultural își reafirmă dorința de a contribui la crearea condiţiilor pentru consolidarea relațiilor culturale în spațiul francofon, zonă din care ne bucurăm că și România face parte. În acest context, îmi exprim încă o dată bucuria că Institutul Cultural Român a fost ales să fie gazdă, în aceste zile, pentru Festivalul de Film Francofon organizat cu ocazia Conferinței Internațională a Femeilor Francofone“, subliniază doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Conferința Femeilor Francofone reunește, pe 1 și 2 noiembrie, oficialități din 48 de state francofone pentru a discuta teme legate de drepturile femeilor și accesul la piața muncii, contribuția acestora la inovație și antreprenoriat și, respectiv, leadershipul femeilor în structurile de guvernanță economic. Conferința oferă femeilor antreprenor și reprezentantelor societății civile angajate în activitatea economică, culturală și socială un cadru pentru schimbul de informații și bune practici în domenii esențiale pentru asigurarea creșterii economice și a dezvoltării sustenabile. Reuniunea are ca obiectiv constituirea, în premieră, a unei rețele francofone a femeilor antreprenor.