ICR susține Anim'est 2013

ICR sustine Anim'est 2013

Institutul Cultural Român este și în acest an partener al Festivalului Anim'est, care se desfăşoară în perioada 4-13 octombrie 2013 la București.

Numărul de înscrieri din ţară, mai mare decât cel de la ediţia precedentă, este un semn că animaţia autohtonă este pe calea cea bună, 19 scurmetraje concurând anul acesta pentru trofeul competiţiei naţionale. Balkanimation, secţiunea dedicată animaţiei din spaţiul balcanic, a luat proporţii, cu filme din România, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Turcia, Croaţia, Serbia şi mai ales Bulgaria, de unde a sosit un număr impresionant de înscrieri.

Ca şi anul trecut, foşti participanţi Animation Worksheep îşi lansează cele mai noi animaţii în competiţie - Alexei Pătraşcu, cu Eschaton, o combinaţie de animaţie 3D cu desene de mână despre o maşinărie care dă naştere unei noi lumi, şi Gabriela Mateescu, cu animaţia cu desene de mână La vie en rose, după participarea din 2012 cu The Envelope. Bogdan Mihăilescu revine la Anim'est cu Sancta Simplicitas, iar Andra Berilă concurează cu Ţepi, povestea lui Astro & Găina, care fug de pe o planetă pe alta urmăriţi de ţepi uriaşi.

În competiţia românească sunt prezente următoarele filme de animaţie: 2 (Ilinca Šeda), Becoming (Andrei Sopon), Bonds (Cristiana Voinea), Credo (Melinda Kádár), Eschaton (Alexei Pătraşcu), Final Cut (Anna Búzás), Hope Mountain (Ştefan Morozan), Jos / Below (Alexandru Petru Bădeliţă), Kilátás / Opening (Ágnes Fodor), La vie en rose (Gabriela Mateescu), Metamorphose (Florian Simovici), Pretty Fly ( Ela Duca), Priveghiul / The Death Watch (Laurenţiu Popa), Sancta Simplicitas (Bogdan Mihăilescu), Somn (Mathilde Boiton), Stop (Ion Octavian Frecea), Tango con Anita (Fekete Szabolcs), The Power of Ten Months (Adrian Băluţă) şi Ţepi / Spikes (Andra Berilă).

Festivalul Internaţional de Film Anim'est este cel mai mare festival de film de animație din București și unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animație din Europa.

Invitaţi la proiecţiile, workshop-urile și seminariile Anim'est au fost de-a lungul anilor animatori precum Bill Plympton, John Dilworth (nominalizaţi la Premiul Oscar), Mike Reiss (scenarist şi co-producător fondator The Simpsons), Georges Schwizgebel, Hayo Freitag, Juan Pablo Zaramella, Rosto, Shane Acker, Daniel McCoy (Pixar) sau românii Ion Truică (selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes), Luminiţa Cazacu și Mihai Bădică.

Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita și promova animația autohtonă. În condițiile în care pregătirea în domeniu este aproape inexistentă în România, organizatorii au lansat în 2011 Animation Worksheep, un atelier de film de animație desfășurat pe parcursul a 17 zile, destinat tinerilor animatori din România și Republica Moldova și susținut de cei mai activi animatori români: Dragoș Ștefan, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici. O mare parte dintre participanții atelierului Animation Worksheep au început să activeze în studiouri de animație sau au fost selectați în competiția românească a festivalului.

Programul tuturor proiecțiilor poate fi consultat aici